Cykelintresset ökar – på gott och ont - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Cykelintresset ökar – på gott och ont

Intresset för tvåhjulingarna bara växer i stan. I helgen äger cykeltävlingen Velothon rum för andra gången och DN har träffat tre av de tävlande. – Det bästa med att cykla är frihetskänslan, säger Christer Magnusson.

– Jag köpte min första cykel förra sommaren. Egentligen skulle jag och min sambo köpa en cykel åt henne. Men det slutade med att det var jag och inte hon som kom hem med en.

Söndagens race är amatörcyklisten Christer Magnussons första någonsin. Han har tidigare tränat olika former av kampsport men hittade pedalerna för ett drygt år sedan.

– Det bästa med att cykla är frihetskänslan. Det blir kul att prova att tävla nu på söndag. Jag har ingen aning om vad jag ska förvänta mig.

Någon som dock vet vad han ska förvänta sig är elitcyklisten Nils Penton. Förra året fick han tävlingens bästa tid.

– Det bästa med cyklingen tycker jag är att man får se så många nya platser.

Madeleine Ståhl tar i år steget in i elitvärlden. Karriären har gått fort – hon började med cyklingen för bara tre år sedan.

– Innan höll jag på med spinning och annan ”svennesport”. Jag fattade inte hur kul det var att cykla utomhus.

Intresset för tvåhjulingarna bara växer och det märks på de ofta överfulla cykelbanorna. Sören Nordlund, expert på trafikpsykologi, anser att Stockholm måste bygga ut cykelnätet.

– Vill politikerna att folk ska cykla mer så måste de bygga ut vägarna. Är det många cyklister på en liten yta så är det en naturlag att det blir kaos.

Han menar att det saknas en riktig cykelkultur i Stockholm.

– Cyklisterna är egoistiska och tar för sig. Ingen tänker på att andra också vill komma fram. Bilisterna i Stockholm däremot förstår att trafiken är ett samspel, där flyter det på bättre. En genuin kultur uppstår när trafikanterna accepterar varandras plats på vägarna.

Madeleine Ståhl och Nils Penton håller med om att cykeltrafiken inte flyter på som den borde i innerstan.

– Det är på liv och död. Jag brukar inte cykla i stan men när jag gör det är jag mer rädd på cykelbanorna än ute i trafiken på landet, berättar Madeleine Ståhl.

– Det finns mycket kvar att göra. Många cykelbanor blir bredare men ofta är de för smala. Man cyklar i olika tempon och cyklar man snabb måste man kunna köra om, säger Nils Penton.

Alla tre är ense om att cykel­träningen gör sig bäst utanför innerstan. Stadens cykelbanor är mest en transportsträcka ut till de mer natursköna vägarna.

När det kommer till favoritrundor står Nackareservatet och området kring Hellasgården högt i kurs hos alla tre.

– Min favoritrunda är nog min morgonåterhämtningstur. Den går från Hammarby sjöstad via Hellasgården, Älta, Storkällan och sedan Flatenvägen tillbaka, säger Madeleine Ståhl.

– Är det din återhämtningstur? utbrister Christer Magnusson. Jag cyklade också där nyligen, det är väldigt fint.

– Jag gillar området bort mot Vaxholm. Det har en skön skärgårdskänsla, säger Nils Penton.

Tävlingen Velothon hålls för andra året i rad på söndag. Den körs på två sträckor, 155 kilometer och 55 kilometer och är öppen för både amatörer och elitcyklister.

Den längre banan går från Rålambshovsparken ner mot Nynäshamn och tillbaka. De som cyklar den kortare banan vänder i Haninge­trakten. Startskotten går klockan åtta för den längre rundan och nio för den kortare.

Nytt för i år är Velothon grand prix som körs på lördag. Det är en kortare bana på 1,8 kilometer i Stockholms innerstad.

Madeleine Ståhl tycker att cykelsporten är för mansdominerad och vill se fler tjejer.

– Fler och fler har börjat men vi är fortfarande i minoritet. Vi måste våga vara mer kaxiga och framåt!

1. Har du cyklat mot rött?

2. Använder du hjälm?

3. Har du cyklat på trottoaren?

4. Har du cyklat onykter?

5. Har du cyklat på övergångsställen?

Nils Penton

1. Generellt inte, ibland märker rödljusen inte av cyklarna.

2. Ja.

3. Det har hänt, i brist på alternativ.

4. Aldrig.

5. Nej.

Madeleine Ståhl

1. Nej.

2. Ja.

3. Ja.

4. Nej.

5. Ja.

Christer Magnusson

1. Pass.

2. Ja.

3. Absolut, om det inte går annars.

4. Nej.

5. Om det är tomt.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.