Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Det kommer att bli ett ordentligt uppror”

Solna planerar för 1 800 bostäder vid Råstasjön, en del på strandskyddat område med utsikt över häger och vattenrall. – Det är ungefär som att bygga i Hagaparken, men den tanken skulle ingen komma på, säger Gösta Mårtensson (S).
Fakta. Byggplaner
Andra förslag som väckt starka känslor

Råstasjön är långt ifrån det enda naturområde i länet där byggplaner har mötts av protester.

Stockholm

I stadens förslag om att knyta samman Farsta och Högdalen ingår att Rågsveds friområde ska exploateras med 165 småhus och 30 lägenheter.

Stockholm. I Hammarbyhöjden precis vid gränsen till Nacka­reservatet planeras två bostadshus med cirka sextio lägenheter i ett skogsområde.

Upplands Väsby

Väsby sjöstad med planerade 3 000 bostäder på Runsahalvön invid Mälaren ska delvis byggas i ett naturreservat.

Nacka

Bron över Svindersviken och tunneln genom Ryssberget fick nej i mark- och miljödomstolen men kommunen har överklagat. Förbindelserna ska knyta Kvarnholmen där Nacka planerar en mängd nya bostäder närmare resten av kommunen. Ryssbergen och Svindersviken är ett rekreationsområde av riksintresse för kulturminnesvården, påpekar motståndarna.

I Tollare, mellan Eknäs och Lännersta, planerar kommunen totalt 900 bostäder. Enligt Naturskyddsföreningen skövlas månghundraårig urskog och det enda större sammanhängande grönområdet i södra Saltsjö-Boo försvinner.

Tyresö

Naturskyddsföreningen vill stoppa bygget på upphävt strandskyddat område i Strandängarna.

Vallentuna

Den planerade bebyggelsen i Kristinebergsskogen – cirka 2 000 bostäder till 2030 – ogillas av S, V och MP.

Sollentuna

Kommunen har stora planer för Väsjöområdet – mellan Törnskogens och Rösjöskogens naturreservat – där den politiska majoriteten vill bygga 2 800 lägenheter. Sollentunapartiet opponerar sig och menar att utbyggnaden skulle förstöra ett vackert naturområde och idrottsområde.

Fakta. Fåglar som setts vid Råstasjön

Råstasjön och dess omgivningar är en viktig fågellokal. Här är ett urval av de fåglar som har synts häcka, rasta och söka föda vid sjön:

Mindre hackspett

(rödlistad)

brunand

(rödlistad)

skrattmås

skäggdopping

knipa

sothöna

gräsand

fiskgjuse

kricka

häger

rörhöna

snatterand

bläsand

årta

vattenrall

gravand

fiskmås

dvärgmås

silltrut

vigg

storskrake

knölsvan

sångsvan

grågås

snögås

sävsångare

rörsångare

sävsparv

steglits

näktergal

tofsvipa

strandskata

rödbena

Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala samlar in, lagrar och tillhandahåller information om vilka djur och växtarter som minskar i antal och utbredning, den så kallade rödlistan för hotade arter.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.