Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Det osynliga huset” – Apples bantade butik

Nu presenterar Apple ett nytt förslag till ­flaggskeppsbutik i Kungsträdgården. För att blidka Stockholms stad visas en bantad ­byggnad som gömts bakom så många träd att den nästan inte syns. Tidigast nästa vår går förslaget ut på samråd - om politikerna vill.

Apple har under ett och ett halvt år i knagglig dialog med Stockholms stad försökt modifiera det kritiserade förslag till flaggskeppsbutik som presenterades vintern 2016.

De nya visionsbilderna från arkitekten Foster and Partners visar en byggnad som är både smalare och lägre än det ursprungliga förslaget, och nästan är helt dold bakom parkens prunkande körsbärsträd.

Byggnaden har tappat 10 meter på bredden och 60 centimeter på höjden men är fortfarande i två ­våningar. Butikens försäljningsyta har minskat från 510 till 450 kvadratmeter och befinner sig i en 29 meter bred och 5,4 meter hög byggnad.

I stället för två entréer mot Hamngatan har butiken fått en central entré med friare sikt genom glasfasaden. Entréerna ut mot parken har flyttats till husets kortsidor och glasfasaden mot parksidan är uppdelad i två kortare sektioner.

Stadsbyggnadsborgarrådet tycker att det nya förslaget är bättre – men fortfarande inte tillräckligt bra.

– Byggnaden är rejält mycket lägre, tidigare tog den över parken. Den är också smalare vilket ökar möjligheten till ett bra flöde in i parken. Den klarar mötet med Hamngatan, men har kvar att jobba på mötet med parken. Där tycker jag spontant att man inte är fullt framme, säger Roger Mogert (S).

Ett av kraven från staden är att butiken ska vara mer publik och ha en servering i parken. Mot parken har arkitekterna därför placerat sittplatser mellan trapporna. Men det räcker inte enligt stadsbyggnadsborgarrådet.

– Vi tycker att det ska vara någon form av servering mot parken. Lite som de paviljonger som finns utmed Kungsträdgårdsgatan i dag. Det här är en av de viktigaste offentliga platserna i staden. Här måste man hitta någon form av sittplatser och någon form av servering, säger Roger Mogert.

Diskussionen om att tomträtten, som Apple köpte av Stockholms Handelskammare för dryga två år sedan, måste vara en publik plats har pågått sedan start. Det blir alltmer tydligt att stadens försök att påverka elektronikjätten Apple att bygga mindre av butik och mer av restaurang, inte har lyckats. Förslaget som nu ligger framför politikerna påminner i stort om ett om­arbetat förslag som presenterades för politikerna redan under vintern. Och ger fortfarande ett alldeles för stort kommersiellt intryck.

Kan inte du som stadsbyggnadsborgarråd bara bestämma hur byggnaden ska utformas?

– Nej, däremot behöver vi aldrig släppa igenom något som vi inte är nöjda med. Jag tycker inte att vi är framme än, säger Roger Mogert.

För att komma vidare i processen har stadsbyggnadskontoret skickat ärendet till nämnden för att ta ställning till om förslaget över huvud taget ska ut på samråd. Ett relativt ovanligt mellansteg i planprocessen.

– Vi har haft träffar med Apple och vi kommer ingen vart. Vi har väldigt olika syn på vad som är möjligt att göra på platsen och inte, så vi ber nämnden ta ställning till hur vi ska gå vidare, säger Catarina ­Holdar, stadsplanerare.

Vilket är det största problemet?

– Staden vill inte se någon kommersialisering av parken. Den får man vända mot köpstråket på Hamngatan. Men det är fortfarande en väldigt transparent byggnad som står där och lyser och det är inte förenligt med vad staden vill. Den måste signalera att det är ett allmänt offentligt rum och ingen butiksentré, säger hon.

Blir det något samråd alls?

– Om projektet ska fortsätta så blir det samråd. Men där är vi inte nu. Om det är möjligt att fortsätta framåt blir det samråd tidigast andra kvartalet nästa år. Vi har inte börjat rita själva planen än, säger Catarina Holdar.

Kritiken mot byggnaden har varit massiv från både arkitekter, politiker, allmänhet och inte minst från Skönhetsrådet.

– Stadens perspektiv måste vara att värna det offentliga rummet. Kungsträdgården är Stockholms kanske viktigaste offentliga rum. Frågan är hur Kungsträdgården blir bättre av att man lägger en elektronikbutik i ena änden, säger Henrik Nerlund.

Det nya förslaget får inte Skönhetsrådet att ändra ståndpunkt.

– Man har stuvat om volymerna lite men det är samma problem. De väldigt små förändringar som visas här har inte på något sätt övertygat oss om att Apple ska finnas i Kungsträdgården. Tvärtom styrker det att företaget borde ha en annan plats i City. Det är inte svårt att hitta en annan plats, det handlar bara om att vilja, säger Henrik Nerlund.

Han får medhåll av Erik Slottner (KD) som liksom flera politiker i stadsbyggnadsnämnden uppvaktades av Apple med ett bantat förslag redan i oktober förra året.

– Det nya förslaget är bättre än det gamla. Men det hjälper inte så mycket vilken byggnad de kommer med, för det är fel sätt att använda Kungsträdgården på. En Apple-butik är inte det första som ska möta besökarna i Kungsträdgården. Staden borde ha ansträngt sig mer för att hitta en alternativ plats, som Slussen eller Norrmalmstorg. Det här är Citys enda park, säger Erik Slottner.

Den 21 september ska beslutet tas av nämnden.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.