Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Dyrbara minnen från förr

Av CONNY PETTERSSON

På sportlovets sista dag, medan Vasaloppsåkarna stakade i fäders spår, lockades många stockholmare av jukeboxar och andra attribut från föräldrars och farföräldrars vilda ungdomsår - allt utställt i mässhallen vid Vasamuseet.

- Vi träffades på sextiotalet i en Studebaker Silver Hawk och fortsatte i en Kapitän, och när grabben blev till i en Admiral slog vi oss till ro, berättar blivande farfar och farmor Bengt och Birgitta Käll som med nostalgiskt blänk i blicken sög i sig av femtio- och sextiotalsatmosfären. De hade åkt upp från Örebro över dagen.

Hjälten Granger

I den gamla mässhallen fanns alla tänkbara relikter: jukeboxar, coca-cola-automater, bensinpumpar, bioaffischer, tuggummiautomater. Och allt var till salu och heminredningsanpassat.

Här visades bioaffischer med Stewart Granger som Västernhjälte i barnförbjudna "Landet bortom lagen", Johnny Weismuller i "Tarzans pojke". Efter bion gjordes "det" i baksätet eller också togs en cola på fiket med en flipper och Elvis "Don’t be cruel". Allt detta fanns att återuppleva för den som kunde sitt femtio- och sextiotal. Och kännare fanns det i trängseln, där åldrarna spände från kolt till pensionär.

25 000 som hittat

Men den som ville köpa någon av prylarna fick ta ett djupt tag i plånboken. 25 000 kronor kostade det att få med sig en museal jukebox hem, en Rock-Ola som på knapp B 8 lät Brian Hylands snälla smöriga sextiotalslåt "Here comes summer" välla ut. För ytterligare 5 000 fanns det ett fåtal "gamla hederliga" flipperspel att komplettera heminredningen med.

Och för 32 000 fanns ovanliga soffor att köpa - avsågade bilkoffertar med fenor och allt från Dodge, Cadillac och Buick som förärats med baksäten. Till salu var också tummade Bildjournalen från 1960 och travar av LP-skivor med hästjazz. Den som behövde något att förvara klenoder i kunde slänga upp 7 500 kronor för en bensinpump att bygga om till skåp.

2 400 låtar

- Det är roligare att bygga om själv än att köpa färdigt, menade Svante Östblom som spekulerade på en väderbiten röd pump byggd 1947. Den har troligen inte varit i drift sedan 60-talet då bensinen kostade 84 öre litern.

Det fanns också senaste nytt på mässan: en jukebox för kompaktskivor som klarar drygt 2 400 låtar. Den såg ut som förlagan från 1946 som bara klarade 24 stenkakor. Nyheten betingade 65 000 kronor.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.