Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Dyrbara minnen från förr

Av CONNY PETTERSSON

På sportlovets sista dag, medan Vasaloppsåkarna stakade i fäders spår, lockades många stockholmare av jukeboxar och andra attribut från föräldrars och farföräldrars vilda ungdomsår - allt utställt i mässhallen vid Vasamuseet.

- Vi träffades på sextiotalet i en Studebaker Silver Hawk och fortsatte i en Kapitän, och när grabben blev till i en Admiral slog vi oss till ro, berättar blivande farfar och farmor Bengt och Birgitta Käll som med nostalgiskt blänk i blicken sög i sig av femtio- och sextiotalsatmosfären. De hade åkt upp från Örebro över dagen.

Hjälten Granger

I den gamla mässhallen fanns alla tänkbara relikter: jukeboxar, coca-cola-automater, bensinpumpar, bioaffischer, tuggummiautomater. Och allt var till salu och heminredningsanpassat.

Här visades bioaffischer med Stewart Granger som Västernhjälte i barnförbjudna "Landet bortom lagen", Johnny Weismuller i "Tarzans pojke". Efter bion gjordes "det" i baksätet eller också togs en cola på fiket med en flipper och Elvis "Don’t be cruel". Allt detta fanns att återuppleva för den som kunde sitt femtio- och sextiotal. Och kännare fanns det i trängseln, där åldrarna spände från kolt till pensionär.

25 000 som hittat

Men den som ville köpa någon av prylarna fick ta ett djupt tag i plånboken. 25 000 kronor kostade det att få med sig en museal jukebox hem, en Rock-Ola som på knapp B 8 lät Brian Hylands snälla smöriga sextiotalslåt "Here comes summer" välla ut. För ytterligare 5 000 fanns det ett fåtal "gamla hederliga" flipperspel att komplettera heminredningen med.

Och för 32 000 fanns ovanliga soffor att köpa - avsågade bilkoffertar med fenor och allt från Dodge, Cadillac och Buick som förärats med baksäten. Till salu var också tummade Bildjournalen från 1960 och travar av LP-skivor med hästjazz. Den som behövde något att förvara klenoder i kunde slänga upp 7 500 kronor för en bensinpump att bygga om till skåp.

2 400 låtar

- Det är roligare att bygga om själv än att köpa färdigt, menade Svante Östblom som spekulerade på en väderbiten röd pump byggd 1947. Den har troligen inte varit i drift sedan 60-talet då bensinen kostade 84 öre litern.

Det fanns också senaste nytt på mässan: en jukebox för kompaktskivor som klarar drygt 2 400 låtar. Den såg ut som förlagan från 1946 som bara klarade 24 stenkakor. Nyheten betingade 65 000 kronor.