Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 18:00 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/ett-bb-for-den-som-ville-vara-anonym/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ett BB för den som ville vara anonym

DN:s Eva-Karin Gyllenberg svarar på läsarnas frågor.

Hej!

Tack för din trevliga spalt. Jag har tre frågor om Pro Patrias BB, som från 1920-talet till 1959 låg på Thorildsvägen 5.  

Vad används huset till nu?

Och vet du vilka kvinnor som togs emot där? Var det slumpen eller selekterade man enligt vissa regler?

Vänliga hälsningar

Elisabeth på Söder

Svar: Huset på Thorildsvägen 5 ritades av Carl Westman (samme arkitekt som ritade Stockholms rådhus för övrigt). Det stod klart i oktober 1930 och byggdes som BB eller barnbördshus, som det hette förr.

Byggnaden vid Thorildsplan ersatte det BB som sällskapet sedan slutet av 1770-talet drev i ett hus i hörnet Stora Badstugatan/Tunnelgatan (nuvarande Sveavägen/Olof Palmes Gata). På Pro Patrias hemsida kan man läsa att kostnaderna för att köpa och renovera fastigheten på Stora Badstugatan tog det mesta av sällskapets tillgångar i anspråk. Utgifterna var stundtals större än intäkterna och man klarade verksamheten tack vare ”frivilliga och uppoffrande insatser av läkare och ledamöter” plus att sällskapet fick den kollekt som samlades in i samtliga Stockholms kyrkor en gång per år.

Hur som helst uppfyllde lokalerna på Sveavägen inte den moderna tidens krav på förlossningsvård och verksamheten flyttades 1930 till det nybyggda trevåningshuset vid Thorildsplan. Där bedrevs förlossningsverksamhet fram till 1951. Därefter hyrdes huset ut till olika myndigheter innan Pro Patria bestämde sig för att sälja fastigheten till Byggnadsstyrelsen.

Sedan 2003 ägs fastigheten av bostadsrättsföreningen Guldfasanen 6 och här finns ett 30-tal lägenheter varav fyra på vinden där sjuksköterskeeleverna bodde under Pro Patria-åren. Det ser ut som vilket bostadshus som helst om det inte vore för den gyllene inskriptionen

Så till frågan om vilka kvinnor som togs emot på Pro Patria. Det finns det lite olika uppgifter om.

I den historik som finns på bostadsrättsföreningens hemsida står det att inrättningen tog emot ”gifta eller ogifta barnaföderskor, som efter förhållandena, antingen kostnadsfritt eller mot en låg avgift, fick vård där” .

Pro Patria var som vilket BB som helst efter flytten till Thorildsvägen. Innan dess fungerade det under många år som ett ”kvinnohus” dit ogifta kvinnor vände sig för att föda barn och de fick vara anonyma.

Enligt Nordisk Familjeboks 1800-tals var det ”värnlösa barnaföderskor och medellösa gifta kvinnor” som kom till Pro Patria för att föda barn. År 1887 föddes 204 barn på Pro Patria, av dessa var 106 gossar och 98 flickor.

I särskilda, ömmande fall, kunde mödrarna få hjälp från sällskapet med att inackordera barnen hos kända fosterföräldrar på sällskapets bekostnad, men bara till dess att barnet fyllt 15 år.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt