Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 14:20 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/facket-kraver-atgarder-for-akuten-verksamheten-haller-pa-att-klappa-ihop/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Facket kräver åtgärder för akuten: ”Verksamheten håller på att klappa ihop”

Arbetsmiljön på Karolinskas akut håller inte, enligt läkarfacket. Personalen flyr och sjukskriver sig, och den nya organisationen är patientosäker, anser Läkarföreningen som nu kräver omedelbara åtgärder. Någon enhet kan behöva stängas. – Verksamheten håller på att klappa ihop totalt, säger skyddsombudet Mikael Nilsson.

I en anmälan enligt arbetsmiljölagen, en så kallad 6:6 a-anmälan, som gäller funktionsområde akut, inklusive tre vårdavdelningar, en mottagning och intensivakuten, kräver Läkarföreningen på universitetssjukhuset omedelbara åtgärder, exempelvis stängning av någon verksamhet.

– Vi har en situation där man inte har kontroll, där personalen flyr, arbetssätten inte är satta inför hösten och verksamheten håller på att klappa ihop totalt. Om inget görs nu kommer snart inga medarbetare finnas kvar, säger Mikael Nilsson, skyddsombud.

Läkargruppen är i uppror, mycket på grund av omorganisationen som anses otydlig. Konflikter beskrivs om vilken patient som ska vidare var från akuten.

– Rapporten om cancerköerna underströk hur stora problemen med den nya organisationen är.

Omorganisationen sedan 2015, som skett i nära samarbete med Boston Consulting Group, har kritiserats både inifrån och från forskarhåll.

Facket uppger att arbetsmiljön förvärrats sedan just 2015, med hög arbetsbelastning, otydlig organisation och ledarskap. Flera, framför allt kvinnliga läkare, har blivit långtidssjukskrivna.

I en medarbetarenkät från årsskiftet uppgav nära hälften att de led av arbetsrelaterade hälsoproblem.

Under 2017 har 25 procent av de fast anställda läkarna sagt upp sig från akuten. Ett tiotal har sagt upp sig eller tagit tjänstledigt sedan början av maj i år.

Den högspecialiserade intensivakuten har sedan den 1 maj bara tar emot svårt sjuka. Direkt efter öppnandet kom larm om för få patienter. Nu har antalet patienter ökat och ett schema inför sommaren kommit.

– De har tryckt in på tok för många pass per individ för att rädda verksamheten, säger Nilsson.

När vården med den nya verksamhetsmodellen nu testas beskrivs den som patientosäkert, ineffektivt och att den hindrar utbildning och handledning.

– Ändå fortsätter man på den inslagna vägen. Man kan köra i diket totalt, säger Mikael Nilsson.

Funktionsområdeschef Anna Jansson kommenterar till DN:

– Vi har tagit emot en 6:6 a-anmälan om bristande arbetsmiljö för läkare vid funktionsområde akut Solna. Vi ser allvarligt på detta och delar Läkarföreningens oro i frågan. Vi har en pågående dialog med Läkarföreningen och har ett möte inplanerat för fortsatt diskussion.

Sjukhusledningen har fem arbetsdagar på sig att komma med en åtgärdsplan med nytt schema för sommaren. Facket kräver en krisplan för övriga arbetsmiljöproblem inklusive uppsägningarna, senast den 26 juni.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt