Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 00:58 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/fackforbund-oppnar-center-for-utnyttjade-papperslosa/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fackförbund öppnar center för utnyttjade papperslösa

Papperslösa arbetstagare i Stockholm som utnyttjas av oseriösa arbetsgivare ska få ett fackligt centrum att vända sig till. Flera förbund står bakom satsningen.
 Samtidigt har restaurangen Josefina satts 
i blockad sedan en spansk anställd bara fått 
60 kronor mot avtalsenliga 100 kronor i timmen.

Centret för papperslösakom till på initiativ av organisationen Papperslösa Stockholm. Den fick med sig TCO och flera LO-förbund. Tillsammans ska de ge information om svenska arbetsregler och ge råd till personer med arbetsgivarproblem. Arbetstagare ska slussas till rätt förbund, som i sin tur kan agera mot arbetsgivare.

– Vi måste se till att regler följs och att den svenska modellen fungerar, säger Samuel Engblom, jurist på TCO.

Enligt honom är de papperslösa den mest utsatta gruppen på arbetsmarknaden. Men centret ska också hjälpa grupper som asylsökande och nyanlända invandrare.

– Ju svagare position någon har på arbetsmarknaden, jurudiskt och ekonomiskt, desto svårare för oss är det att hjälpa till. Men redan 
i dag har ju fackförbund kunnat hjälpa papperslösa.

Än så länge får inte papperslösa bli medlemmar i facket, men frågan diskuteras inom LO.

– Vi kommer att försöka hitta vägar och lösningar för att komma åt problematiken. Det här är inte bra för någon, varken svenska medborgare eller papperslösa, säger Antonio Lopez, ordförande i Hotell- och restaurangfacket, HRF, i Stockholm.

När centret öppnar den 1 september är risken stor man att får många ärenden på sitt bord. Sommaren är slut och med den kortare säsongsarbeten. HRF brukar ha bråda dagar med sommarjobbare som inte har fått ut rätt lön på rätt dag. Inom branschen, särskilt på disk- och städjobben, har en stor del av arbetstagarna, som just papperslösa, asylsökande eller nyanlända invandrare, en svag position gentemot arbetsgivaren.

Sommarrestaurangen Josefina på Djurgården står just nu under indrivningsblockad. Nio medlemmar i fackförbundet Syndikalisterna som har arbetat på restaurangen antingen i sommar eller förra sommaren har haft problem med sina löner. Några är papperslösa och vågar inte ta strid.

– De får inga anställningsavtal, inga löneavier, inget ob, ingen semesterersättning. Vi kräver uteblivna löner för fyra personer. Det handlar om 30 000 kronor. Dessutom kräver vi avtalsenliga löner och ett skadestånd på några tusen för att man inte förhandlar med oss. Totalt 80 000 kronor, säger Ruben Tastas Duques på Syndikalisterna.

En 35-årig man från Spanien, en EU-medborgare med andra ord, vågar ta strid mot Josefina. Han kom till Josefina i slutet av maj och fick veta att han kunde få jobb hela säsongen. Någon sa att lönen var 100 kronor i timmen. Men något anställningsavtal syntes aldrig till. Den första lönen fick han rakt i handen, säger han.

– Jag fick 4 000 kronor efter att ha jobbat i mer än 60 timmar, helger och nätter, säger han.

Lönen såg väl liten ut, cirka 60 kronor i timmen netto, så han försökte få ett lönebesked.

– Jag fick höra att jag skulle acceptera villkoren eller inte få fler jobbpass.

Sedan sinade jobben på Josefina. Den sista lönen kom in på hans konto, lika låg som den första.

En kollektivavtalsenlig lön ligger runt 100 kronor i timmen, men därutöver får restauranganställda ob-tillägg och semesterersättning. Det är vad Syndikalisterna kräver för sina medlemmars del också. Men Josefina har inget kollektiv-
avtal och ägaren, Christer Stenharg, anser att Syndikalisternas blockad är en form av utpressning.

– Det är rena maffiametoder. De vill att jag ska betala för att de ska försvinna, säger Christer Stenharg.

Så det handlar inte om uteblivna löner?

– Nej, det handlar om sveda och värk. Jag vägrar betala ut mer i lön. Det här är en nyskapad resturang och vi har inte sett något behov av kollektivavtal.

De hävdar bland annat att deras medlemmar inte har fått ob-tillägg?

– De hävdar att jag ska betala straffavgift också, säger Christer Stenharg och lägger på luren.

Charlotta Eriksson

charlotta.eriksson@dn.se 08-738 11 09

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt