Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 11:35 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/faragare-polisanmals-for-daligt-vargskydd/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fårägare polisanmäls för dåligt vargskydd

Länsstyrelsen i Stockholm polisanmäler fårägarna på Molstaberg för att inte tillräckligt ha skyddat sina djur mot varg­angrepp. Den senaste veckan har tio får dödats i nya vargattacker, och fårägaren kräver skyddsjakt.

Sedan midsommar har fårägarna på Molstaberg fått ett 70-tal får rivna av varg. Länsstyrelsen lämnade i går in en polisanmälan mot fårägarna för brott mot djurskyddslagen. Myndigheten bedömer att djurägarna inte gjort tillräckligt för att skydda sina djur, och därmed orsakat ett onödigt stort lidande.

– Det här fallet är väldigt ovanligt där upprepade angrepp tillåtits fortgå utan att relevanta åtgärder utförts för att förhindra dem och skydda djuren. Vi har inte sett något liknande vare sig i det här länet eller i andra län med varg. Det här är en väldigt stor besättning, men faktum är att djurägaren inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att skydda djuren. Vi vill att det här prövas, säger Ulrika Geber, chef för landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen.

Björn Aschan, fårägarnas juridiska ombud, känner inte igen sig i länsstyrelsens verklighetsbeskrivning.

– Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Det de skriver i anmälan är rena nyset för fårägarna har inte tackat nej till stängslingsåtgärder, utan sagt nej på grund av villkoren. Men det är bra att länsstyrelsen lämnat ifrån sig detta till polisen för då får vi möjlighet att redovisa vad vi gjort. Det här är osakligt, säger Björn Aschan.

I somras började problemen i området då vargarna – som i somras var ett vargpar – började ta sig in i hagarna och riva får i upprepade attacker. Men fårägarna anmäldes också till länsstyrelsen för bristfällig stängsling.

Länsstyrelsen pekar på att får­ägarna inte använt akuta skyddsåtgärder som nattfållor eller rovdjursstängsel trots påpekanden från myndighetens personal, och att de även tackat nej till bidrag för rovdjursstängsel och frivillig­insatser för att kunna stängsla. Myndigheten slår också ner på gårdens befintliga stängsel, och anser att det har stora brister, vilket gjort det lättare för vargen att gång på gång ta sig in i hagen på samma ställe och döda får.

– Jag vill understryka att länsstyrelsen vill att vi ska kunna bedriva animalieproduktion, även i områden där vi har varg, men det finns också ett ansvar från djurägarens sida att skydda sina djur. Det finns olika typer av stöd man kan söka för att kunna göra det, säger Ulrika Geber.

På sensommaren upphörde varg­attackerna under en period, men under den senaste tiden har de tagit fart på nytt, och sammanlagt tio får har dödats på en vecka mitt under den pågående betäckningstiden.

– Vi har tecken på att även valparna jagar nu, och vi har ett nytt akutläge. Det vi hoppas är att man nu snabbt kan stalla in djuren några veckor tidigare än planerat för att skydda djuren. Då har vi från länsstyrelsen sagt att vi kan köpa ut avskiljningsgrindar som kan skilja baggar från tackor så att vi får en säkrare situation under vintern, säger Göran Åström, miljödirektör på länsstyrelsen.

Enligt Björn Aschan pågick under gårdagen arbete med att få in djuren, mellan 700–800 får. Samtidigt lade han i förrgår å djurägarnas vägnar via mejl in en begäran om skyddsjakt på samtliga vargar i reviret, och att djuren även får jagas med fordon.

– Vi vill att det fattas beslut om skyddsjakt på länsstyrelsens initiativ. Här har vi en varghanne och två valpar som är ordentligt upptränade på att ta får – om det inte är grund för skyddsjakt så vet jag inte vad, säger Björn Aschan.

Länsstyrelsen hade i går ännu inte svarat på fårägarnas begäran. Till DN säger Göran Åström att länsstyrelsens inriktning är att i första hand vidta andra skyddsåtgärder.

– Enligt jaktförordningens paragraf 23, ska skyddsjakt tillämpas om det inte finns andra lösningar. Grundtanken är att vi ska vidta andra lämpliga lösningar först, säger Göran Åström.

Det så kallade Sjundareviret bildades under 2014 i trakten mellan Järna och Gnesta. I området finns ett 50-tal fårbesättningar, varav Molstaberg är den största. Vid midsommar började vargparet, som då fanns, att angripa får, framför allt vid Molstaberg. Den 14 augusti fattade länsstyrelsen beslut om skyddsjakt på en varg i paret. Ingen varg fälldes under den tillåtna jakten. I slutet av september sköts tiken i paret av en hund­ägare på promenad med sina hundar. En utredning om misstänkt grovt jaktbrott pågår.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt