Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 19:30 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/fattigstiftelsen-gynnar-styrelsens-narstaende/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fattigstiftelsen gynnar styrelsens närstående

Stiftelsen Pauliska donationsfonden har de senaste åren delat ut allt mindre pengar till målgruppen änkor och föräldra­lösa flickor. Samtidigt har stiftelsen vid flera tillfällen delat ut lägenheter till anhöriga och närstående. Lägenheter där hyran historiskt varit mycket låg.

Enligt änkan Christina Paulis testamente från 1789 ska all avkastning från fastigheten Venus 1 i Gamla stan i Stockholm gå till ”nödlidande sjuke och sängliggande Enkor, samt Fader- och Moderlösa flickor”. Sedan dess har det varje år delats ut pengar till ändamålet.

Men de senaste åren har utbetalningarna minskat och 2006 delades 37 000 kronor ut, vilket – efter inflationsavdrag – var den lägsta summan sedan femtiotalet och ­troligen en av de lägsta summorna sedan starten.

Samtidigt har stiftelsen ett starkt kapital. De senaste åren har stiftelsen haft ett så kallat fritt eget kapital på drygt en halv miljon kronor. I dag är den summan uppe i cirka 800 000.

– Det är till exempel inte så lätt att hitta föräldralösa barn i dag, säger stiftelsens ordförande kyrkoherde Per Qvarnström, som förklaring till de små utbetalda beloppen. Han berättar att det också är svårt att hitta de specifika änkor som testamentet beskriver.

I stället har stiftelsen de senaste åren använt pengar till att bland annat renovera fastigheten som nu invändigt är i mycket gott skick. Under till exempel 2006 kostade renovering och underhåll 1,2 miljoner kronor.

En av lägenheterna som stiftelsens styrelse fördelat har gått till Per Qvarnströms son. Han bor högst upp i fastigheten.

– Vi har ett intresse av justa hyresgäster. Det passade bra då att stoppa in honom. Men fastigheten började renoveras långt innan han kom in, säger Ulf Lagerström, ekonomiansvarig och sekreterare i stiftelsens styrelse. Han är även bland annat vd för organisationen Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund och som skattmästare en av de högst uppsatta inom Svenska frimurarna.

En ytterligare förklaring till den lilla utdelningen till behövande i stiftelsen är de låga hyrorna.

– Hyresnivåerna har varit fruktansvärt låga. Det här är en from stiftelse och många kontrakt är gamla, säger Ulf Lagerström och tillägger att den lägenhet ordförandens son bor i inte har låg hyra och att hyrorna är på väg upp.

Han berättar också att det är svårt att hitta personer som uppfyller utdelningskravet föräldralösa flickor.

– Ja, visst är det. Vi går via diakonissor och liknande.

Kan ni inte ge pengar till fosterbarn och föräldralösa flyktingbarn?

– Det är bra att du säger det. Det är faktiskt en målgrupp, absolut.

Enligt Elisabet Sandberg på Adoptionscentrum finns det många barn utan föräldrar som behöver hjälp.

– Det finns ungefär 15 000 fosterbarn i dag. De är ofta överrepresenterade i alla negativa sammanhang. Jag är övertygad om att de skulle behöva både hjälp och pengar, säger hon.

Enligt Elisabet Sandberg finns olika definitioner på ordet föräldralös. De flesta fosterbarn har biologiska föräldrar. Men det finns också många som inte har det. Dessutom tillkommer det årligen cirka 400 utländska barn som kommer till Sverige utan föräldrar.

Rolf Nilsson på Föreningen för Stockholms hemlösa anser att stiftelsen borde hantera lägenheterna annorlunda.

– Om man skulle hyra ut de här lägenheterna med avkastning då borde de läggas ut till bostadsförmedligen och inte via en intern privatlista. Det blir så när det blivit så hög konkurrens om hyresrätter med 220 000 i bostadskön, säger han.

Enligt Ulf Lagerström ska stiftelsen nu dela ut mer pengar eftersom man amorterat av på renoveringslånet och även arbeta mer aktivt med att hitta behövande. Nyligen har man beslutat dela ut 100 000–200 000 för 2007 och i år kommer det att bli mer.

Knut Kainz Rognerud

knut.kainz@dn.se 08-738 17 34

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt