Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 07:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/festivalen-som-vill-skapa-en-battre-framtid/

STHLM

Festivalen som vill skapa en bättre framtid

På Gatherfestivalen som börjar på torsdag ska konst, musik, innovation och konferens samspela. Arrangörerna föreställer sig en innovativ mötesplats där yrkesrollen blandas med den privata. Men biljetterna är dyra.

När DN kommer på besök håller Nacka kommun i en endagskonferens om stadsutveckling i de mörka industrilokalerna. Väggarna pryds av banderoller med Gatherfestivalens grönrosa logotyp och plakat från Nacka kommun. Ute på gården står en bar i ett partytält som är omringat av blå containrar och ett stort gatukonstverk.

Dagen efter ska ett nytt slags festival för första gången arrangeras på platsen.

Arrangörerna, med Jakob Grandin från nattklubben Trädgården i spetsen, beskriver Gather som en blandning av konferens och festival. Under torsdagen och fredagen kommer föredrag hållas om bland annat hållbar stadsutveckling, relationen mellan människa och maskin och journalistik. Även workshops inom de olika ämnena ska genomföras och på kvällarna uppträder internationella artister och välkända dj:s.

– Gather är en mötesplats där folk både inspireras och lär sig nytt men också är med och deltar i att skapa en bättre framtid, säger Paulina Modlitba Söderlund, ansvarig för festivalprogrammets konferensdel.

Inspirationen är hämtad från den amerikanska festivalen South by Southwest (SXSW) som arrangeras i Austin, Texas. SXSW fyller 30 år i år och har vuxit från en lokal musikfestival till ett tiodagarsevenemang med film, musik och konferenser.

Under åren har personer som dåvarande presidenten Barack Obama, människorättsaktivisten Edward Snowden och världsartisten Lady Gaga hållit föredrag på festivalen. Tillställningen har blivit en mötesplats för såväl internationella mediehus och globala it-företag som politiker och flera storfilmer har haft sina premiärer där.

– Jag har varit där. Austin som stad livas verkligen upp under de dagarna. Vi har inte riktigt samma förutsättningar här – men som upplevelse är Gather lika mycket festival som konferens, säger Paulina Modlitba Söderlund.

Det gemensamma nämnaren för Gatherfestivalens teman är framtid och utveckling. Paulina Modlitba Söderlunds egen favoritdeltagare är den futuristiska kroppsarkitekten Lucy McRae som är öppningstalare på torsdagen. Lucy McRae blandar konst och mode med teknik och har varit chef för elektronikföretaget Philips framtidsavdelning. Hennes framförande kommer att handla om människans relation till maskiner.

– Många dragningar är filosofiska och problematiserande. Alla talare kan konsten att se saker ur ett bredare perspektiv. Så det är inte att man exempelvis bara hyllar arti­ficiell intelligens, utan att man även tar upp etiska frågor angående det, säger Paulina Modlitba Söderlund.

Utöver Lucy McRae kommer bland annat NASA-medarbetaren Kate Stone tala om hur man kan använda papper på nya sätt genom att involvera teknik och elektronik. Journalisten Gerard Ryle, som ligger bakom avslöjandet av Panama­papprena, kommer att tala, liksom Aftonbladetskribenten Karin ­Pettersson.

Festivalen kommer även handla om stadsplanering. Ett föredragsblock behandlar hur Stockholm marknadsför sig som en modern stad, ett annat om hur städer rent fysiskt sett kan bli mer demokratiska.

– En intressant talare är Vu Bui från spelföretaget Mojang. Han arbetar med projektet Block by block, där de använder datorspelet Minecraft som plattform för att uppmuntra människor i utsatta områden i världen att forma sina egna miljöer.

En viktig del av Gatherfestivalen är musiken och på kvällarna ska konserter och spelningar arrangeras på Trädgården, Södra Teatern och Nobelberget. Bland de som ska uppträda finns syriske sångaren Omar Souleyman och kuwaitiska konstnären och artisten Fatima Al Qadiri. Musikansvariga Johanna Beckman menar att hon lagt extra vikt vid festivalens huvudteman när hon bokat artister.

– Det ska spegla det övriga programmet. Vi har utgått från hur man vill att den framtida nattstaden ska se ut och hur den tekniska innovationen påverkar musiken. Vi har också tänkt på att ha artister från olika delar av världen, säger hon.

Men vem är Gather egentligen till för? Biljetterna till festivalens tre dagar kostar 7 450 kronor. Den billigaste biljetten är för studenter, den kostar 1 250 kronor.

Festivalens grundare och arkitekt Jakob Grandin ger ett retoriskt svar på vem den tänkte besökaren är.

– Är du en gatherer?

Vad menar du?

– Man måste fråga sig själv om man är en gatherer. Är man en person som vill möta människor, förändra och tänka annorlunda? Visionen är att inte bara att samla människor utan att kunna skapa faktisk förändring. Vi vill kunna påvisa att någonting kommer ur Gather. Nya rörelser, företag, kontakter men även personlig förändring.

Jakob Grandin menar att ens yrkesroll i allt högre grad har vuxit ihop med den privata och att det är svårt att säga vilken av dem festivalen är till för.

– Jag talar för mig själv bara men för några år sedan låg samtiden mer i helgen och på kvällarna. Nu är framtida frågor och ansvar hela tiden på agendan. Det jag gör privat och professionellt är inte två olika saker längre.

Även själva yrkesrollen har luckrats upp, menar Jakob Grandin.

– Vilket jobb man har spelar nog ingen roll när det gäller Gather utan det handlar mer om en personlighet. Jag tror att de som kommer hit jobbar med utmaningar, relationer, kommunikation och påverkan. De är på väg att starta något.

– Det är abstrakt. Men vi är så duktiga på att dela in folk i segment och det funkar inte på det sättet längre.

Han medger att det höga priset är exkluderande.

– Priserna riktar sig till de som jobbar professionellt och som har ett företag som kan stå bakom biljetten. Men vi har också start ups- och studentpriser som är billigare och ett projekt där vi gett bort ett hundratal biljetter.

En av deltagarna på Nacka kommuns konferens är begeistrad över arrangemanget.

– Som femtioplussare känner jag verkligen att det här är till för den moderna människan, säger Eva Bohm, som fått biljetter till Gather via jobbet.

Hon är dock osäker på om hon ska gå.

– Jag måste jobba på dagarna. Men kanske att jag går till någon av musikspelningarna.

Man måste fråga sig själv om man är en gatherer. Är man en person som vill möta människor, förändra och tänka annor­lunda?

Jakob Grandin

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt