Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/festlig-fredag-nachoburgare/

STHLM

Festlig fredag: Nachoburgare

Chipotle är en rökt jalapeñochili med het smak och med smaknyanser av bland annat kakao. Du hittar den på hyllan med tacoprodukter i din butik.

4 pers, 40 min

500 g grovmald färs av högrev

1 tsk salt

2 krm nymald svartpeppar

1 msk smör

50 g skivad emmentaler eller schweizerost

50 g nachochips, gärna av blå majs

1 rödlök

2 avokador

½ dl lätt majonnäs

2 portionsbröd, gärna surdegsbröd (à 60 g)

70 g mâchesallad

Salsa:

200 g miniplommontomater

1 dl strimlad grillad paprika från burk

1 msk olja från den grillade paprikan

1 msk rödvinsvinäger

1 msk chipotlepasta

Garnering:

1 kruka koriander

1. Salsa: Skär tomaterna i klyftor. Blanda alla ingredienser till salsan.

2. Arbeta färsen med salt och peppar och forma till fyra burgare. Smält smöret och pensla det på burgarna.

3. Skala och skär löken i tunna skivor. Halvera, gröp ur och mosa avokadon tillsammans med majonnäs. Skär bröden i 4 halvor, jämna till undersidan på den kupade sidan så att de står stadigt.

4. Grilla burgarna utegrill eller i grillpanna ca 2 minuter. Vänd dem och lägg på krossade nachos och ost. Grilla ytterligare ca 3 min under lock så att osten smälter. Värm bröden vid sidan om.

5. Servera burgarna på en bröddel med avokadomajonnäs, lök, sallad och salsa. Toppa med koriander.

Näring/portion: Ca 680 kcal, 38 g fett, 36 g protein, 46 g kolhydrater.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt