Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fler Stockholmsbarn ska få plats på nattis

Stockholms stad satsar på att bygga ut nattis – barnomsorg på obekväm arbetstid. – Rimligtvis borde det finnas fler föräldrar som har behov av det, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

Den totala målgruppen – de som skulle kunna behöva nattis – är enligt Olle Burell 80 000 barn.

– I dag har färre än 200 sökt och beviljats nattis. Men naturligtvis kan det vara fler familjer som har behov av det, vi har fått signaler om det. Det kan finnas föräldrar som har tackat nej till ett jobb de ville ha därför att de inte kan ordna barnomsorgen, säger han.

Av de barn som har nattis i dag är 106 på en förskola. Resten får omsorg i hemmet och av dem är det fem barn som får omsorg hela natten. För de andra handlar det om kvällar och tidiga morgnar.

I det förslag kommunfullmäktige väntas klubba senare i september står att omsorgen i första hand ska ges i lokalbaserad verksamhet och att omsorg i hemmet endast ska ges om det finns särskilda skäl.

Det upprör Folkpartiets grupp­ledare Lotta Edholm.

– Att man inte kan ha barnskötare som kommer hem annat än i undantagsfall kommer att krångla till livet avsevärt för föräldrarna. Jag tror att det blir otryggare för barnen, säger hon.

Enligt Olle Burell ska de som har behov av omsorg i hemmet få det i fortsättningen också.

– Men expertis och forskning säger att det ofta är bättre för barnen att vara i en pedagogisk miljö där omsorgen och barnsäkerheten kan kvalitetssäkras, säger han.

Lotta Edholm anser att det är viktigt att föräldrarna har valfrihet.

– Det enda det här kommer att leda till är att efterfrågan minskar, det blir för krångligt. Det finns inte så många nattöppna förskolor att välja på och det kan bli väldigt långa avstånd för föräldrarna, säger hon.

Stadens mål är, enligt Olle Burell, att den som behöver nattis ska kunna få det antingen på den förskola där barnet redan går eller på en förskola i närheten.

– Om föräldrar har långt till ett nattis får de omsorg i hemmet i stället, säger han.

Hur många nya nattis ska ni öppna?

– Vi ska bygga ut i takt med efterfrågan, säger Olle Burell.

Barnomsorg på obekväm arbetstid sker före 06.30 eller efter 18.30 samt under helger.

Fram tills i dag har omsorgen enbart gällt barn från 1 år till och med höstterminen de fyller 10 år. I det förslag som kommunfullmäktige väntas anta i slutet av månaden ska rätten till denna omsorg gälla till 13 år.

En annan förändring är att även barn och elever som inte är inskrivna på förskola eller fritidshem ska ha rätt till omsorg på obekväm arbetstid.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.