Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Florica Tudoricis lön: 186 kronor på en dag

5 000 kronor eller 100 kronor? Ryktena om vad tiggare tjänar går från högt till lågt. DN skuggade tiggaren Florica Tudorici en hel dag för att ta reda på sanningen. Resultat: 186 kronor.

Vad tjänar egentligen en tiggare på Stockholms gator? I vårt arbete med tiggarna har vi fått olika uppgifter, men svaren från tiggarna själva rör sig alltid i samma spann: mellan 16 kronor och 250 kronor per dag. Kajsa Wahlberg på Rikspolisstyrelsen, regeringens rapportör om människohandel, har i flera medier sagt att det kan röra sig om flera tusen kronor per dag för en handikappad tiggare och upp till 800 kronor per dag för en vanlig tiggare på Stockholms gator.

Hur har du fått uppgifterna?

– Jag har tittat på de två domar som finns gällande tiggeri i Sverige. I ett av fallen där en handikappad man tvingades tigga kunde polisen med hjälp av övervakningskameror och mannens egen berättelse uppskatta en daglig inkomst på mellan 5 000 och 6 000 kronor.

Så du utgår bara från ett fall?

– Ja.

Har du varit ute bland vanliga tiggare och tittat själv?

– Nej, jag jobbar inte operativt.

Uppgiften om 800 kronor har hon fått av poliser i city som ska ha följt efter tiggare på pendeltåget och räknat deras pengar. Men enligt Peter Enell, kriminalinspektör på Citypolisen i Stockholm, är siffran förlegad.

– För några år sedan talades det om att en duktig tiggare kunde få ihop 800 kronor, men så är det inte längre. Nu får de betydligt mindre. Jag skulle gissa på mellan 300 och 500 kronor för en dag. De tjänar i alla fall tillräckligt för att det ska vara intressant jämfört med vad man får för arbete i deras eget hemland.

Samtidigt säger ideella organisationer att det snarare rör sig om en dagslön på mellan 50 och 200 kronor.

För att ta reda på sanningen, eller i alla fall ett urval av sanning, ställde DN upp en dold kamera vid tiggaren Florica Tudorici på Torkel Knutssonsgatan. Först frågade vi om lov och Florica gav sitt godkännande.

Denna dag var det rått och blött, minus två grader och blötsnön yrde. De flesta personer gick förbi utan att vare sig titta eller lägga märke till Florica där hon satt utanför tunnelbanestationen. Andra stannade till och gav pengar och till och med en klapp på axeln. Två småpojkar gav Florica en kaka. En kaféägare gav Florica ett wienerbröd.

Allteftersom Florica fick pengar stoppade hon ned dem i fickan, för att det inte skulle se så mycket ut i asken. En vanlig metod bland tiggare och gatumusikanter.

– Får vi femtio kronor stoppar vi ned fyrtio i fickan, annars tror folk som går förbi att vi har fått tillräckligt, förklarar en tiggare.

Efter fyra timmar på samma plats i snögloppet hade Florica tjänat ihop 86 kronor. Då kom vändpunkten. En äldre dam stack åt Florica en hel hundralapp. Tack vare den kunde Florica tillåta sig att gå hem hela två timmar tidigare.

En rådande uppfattning i Stockholm är att kriminella ligor ligger bakom tiggeriet och att personerna på gatan inte får behålla sina pengar. Men en dagslön på 186 kronor är alldeles för lite för att vara intressant ur ett kriminellt perspektiv, menar Kajsa Wahlberg på Rikspolisstyrelsen.

– En kriminell skulle aldrig satsa på det. Men däremot går det att tjäna stora pengar på att utnyttja handikappade personer att tigga. Det har vi sett i domen med den handikappade mannen.

Minut för minut – en hel dag med tiggaren Florica. Se filmen på dn.se

Har du frågor om DN:s granskning? Chatta med DN:s reporter Josefine Hökerberg och tolken Marius Gaspar som arbetar med tiggarna i Stockholm. Klockan 14 i dag.

dn.se/STHLM