Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 02:06 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/fortsatt-strid-om-reservat-eller-bostader/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fortsatt strid om reservat eller bostäder

Länsstyrelsen godkänner Solnas planer på 600 bostäder vid Råstasjön. Den långvariga striden lär dock fortsätta eftersom oddset för att beslutet ska överklagas är extremt lågt.

Råstasjön är Solnas Slussen. Den styrande borgerliga alliansens ambitioner att fylla tomrummet mellan Friends arena och Råstasjön med nya bostäder i ett attraktivt läge har mötts av högljudda protester i flera år. Trots att planerna bantats till mindre än hälften och nu rymmer 600 bostäder samlar namnlistor mot byggprojektet tusentals namn och flera naturorganisationer har utsett Råstasjön till ett av de värdefullaste naturområdena i Storstockholm.

I måndags togs Vänsterpartiets förslag om att göra hela strandområdet kring Råstasjön till naturreservat och därmed stoppas alla de 600 bostäderna upp i kommunfullmäktige. Förslaget återremitterades och i det jämna parlamentariska läget i Solna så är hela oppositionen – i alla fall i princip – motståndare till bostäderna i strandområdet närmast Arenastaden som i dag är mer grusytor och sly än genuin natur. Om sedan hela oppositionen som består av Socialdemokrater, Vänsterpartister, Miljöpartister, Sverigedemokrater och det lokala Bergshamrapartiet kan enas om ett naturreservat som stoppar bostäderna återstår att se.

I torsdags fick den borgerliga alliansen stöd av Länsstyrelsen som avslog alla överklaganden av detaljplanen för bostäderna vid Råstasjön. Länsstyrelsen som varit kritisk till tidigare planer på betydligt fler bostäder anser att avvägningen mellan natur och bostäder i detaljplanen nu är rimlig. Den borgerliga allinsen anser inte att bostäder förstör naturen kring Råstasjön utan anser att de i stället ger en möjlighet att göra området mer attraktivt. I planerna ingår ett naturreservat av stora delar av strandområdet kring sjön, helst i samarbete med Sundbyberg som nästan gränsar till Råstasjön.

Inte ens kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) vågar tro att striden om Råstasjön är över i och med Länsstyrelsens beslut.

– Vi får räkna med att det överklagas, men det är positivt att Länsstyrelsen håller med oss, säger Pehr Granfalk.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt