Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

FRÅGA STUGART OM STOCKHOLM

Är inte Zum Franziskaner den äldsta krogen i Stockholm?

PIOTR PAWLOWSKI

Jo, åtminstone om man ska tro på krogens egna uppgifter. Enligt dem ska Zum Franziskaner ha grundats så tidigt som år 1421, vilket bör tas med en nypa salt.

Gammal är den trivsamma krogen i alla händelser. Sedan 1840- talet har Zum Franziskaner legat på Skeppsbron 44 och genom åren omväxlande varit sjömanskrog,

ölkrog och lyxkrog. Numera är den en tämligen enkel kvarterskrog med tyska specialiteter på matsedeln. Bratwurst mit Sauerkraut och wienerschnitzel med ärtor är två av stamgästernas favoriträtter. Dessa kan med fördel avnjutas tillsammans med en skummande sejdel Weissbier.

(Källa: Béatrice och Gösta Glases bok ”Gamla stan med Slottet och Riddarholmen”.)

Finns det någon historik bakom namnet Ragvaldsgatan?

Margareta Ragvald

Jo, för all del, men tyvärr inget som kastar ljus på någon släkting till dig.

Ragvaldsgatan fick sitt namn år 1857 och påstås vara döpt efter en 1600-talsherre som hette Ragvald Larsson. År 1635 var han rotemästare för brandvakten i denna trakt. Hans änka omnämns i vissa papper år 1641.

Stockholmsforskaren F U Wrangel identifierar i stället den mystiske Ragvald med Ragvald Kock. Han var en Stockholmsborgare på 1600-talet som gav namn till Kocksgatan.

Wrangel lägger emellertid inte fram några bevis, så det förefaller vara ett rent antagande.

Från början hette Ragvaldsgatan Återvändsgatan eftersom den slutade uppe i Kvarnberget.

(Källa: ”Stockholms gatunamn”.)