Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 21:38 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/framtidens-kodare-tar-ton/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Framtidens kodare tar ton

Programmerare är en av Stockholms mest eftertraktade yrkesgrupper. På lördag samlas framtidens kodare i Stockholm för att programmera musik. ”Det är en värld utan gränser”, säger 12-åriga Mireya Anderhag.

– Tillväxten är väldigt stark inom it-branschen. Möjligheterna att få jobb är väldigt stora, i synnerhet i Stockholm. De flesta företagen och anställda finns ju där, säger Jacob Grönlund, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Stockholm är en av världens främsta it-städer, med mängder av lovande start ups och ett skriande behov av kvalificerad arbetskraft.

– Vi har sett att efterfrågan inom it- och mjukvaruutveckling fortsätter att öka och i dag råder brist på arbetskraft. Det är en utveckling som kommer att bestå de kommande fem eller tio åren, säger Jacob Grönlund på Arbetsförmedlingen.

Men framtidens efterfrågan kan vara säkrad.

På lördag samlas 86 barn och ungdomar, mellan fem och 14 år, på Spotifys kontor för att tillsammans koda musik.

– Vi vill demokratisera programmering, göra den tillgänglig för alla och få upp intresset för kodning. Annars är det mest killar och män­niskor som har råd som håller på, säger Fanny Wallberg, på den ideella föreningen Kodcentrum, som arbetar för att alla oavsett kön och socioekonomisk bakgrund ska få testa på och lära sig att programmera.

Barnen kommer bland annat att få testa på en plattform där man skapar musik genom skriven kod.

– Vi gör åtta barnhack varje år, och vi har märkt av ett ökat intresse bland lärare och föräldrar . I år kommer cirka 300 barn att delta i våra evenemang, säger Fanny Wallberg.

En av de som ska delta i eventet är Mireya Anderhag, en hackveteran trots att hon bara är tolv år.

– Vi ska livekoda – jag har inte riktigt förstått vad det är, men det låter ascoolt! Och vi ska hålla på med Python.

Vad är Python?

– Det är ett språk, det finns ju olika språk, som engelska och svenska, men för programmering. Nu håller jag på och lär mig Python.

Vad är det ni ska programmera?

– Vi ska vara på Spotifys kontor och så ska vi göra musik. Jag vet inte hur, men det låter ju spännande. Jag gillar ju musik väldigt mycket, men jag har aldrig programmerat musik. Det ska bli jättekul!

Vad är det som är så roligt med programmering?

– Det finns inga begränsningar för hur mycket man kan lära och göra. Du kan alltid göra och lära dig något nytt.

Vad är roligast att programmera?

– Spel. Jag skulle vilja göra ett speciellt spel, för ofta när jag sitter och spelar så frågar mina föräldrar ”vad är meningen med det spelet, varför spelar du det?” och jag vet inte vad jag ska svara! Så då kom jag på att jag vill göra ett spel så att alla barn kan svara sina föräldrar, när de undrar varför barnen spelar, typ att man lär sig något av det spelet.

Vad har du för dröm?

– Jag skulle vilja jobba och utveckla spel och lära mig avancerad programmering, säger Mireya Anderhag.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt