Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Håll i hatten – och lär dig sy den själv

Ruth-Hannah heter egentligen Hanna Hernegran och har designat och tillverkat huvudbonader sedan 2010. Hon gör alla typer av hattar, från bredbrättade kvarnhjul till gubbkepsar och hårmsycken. Hon tycker att det är viktigt att föra modistkunskapen vidare. Maxida Märak från Jokkmokk tillhör en ung och engagerad generation samer och har uppmärksammats för sin aktivism, hiphop och sitt skådespeleri. När hon hinner ger hon också kurser i jojk. Skådespelaren Viktor Åkerblom har synts i bland annat ”Bolibompa”, ”Hotell Seger” och ”Let’s dance”. För några år sedan fick han diagnosen adhd. Nu vill han lära andra hur man tar av sig sin ”offerkofta”.

Kurs: Tillverka din drömhatt. ­Kursen hålls av modisten Ruth-­Hannah. Kostnad: 3 225 kronor. medborgarskolan.se

Första halvan av 1900-talet hade nästan alla hatt. Hur ser statusen ut nu?

– Det är ett liten uppsving. Man syns ju om man bär hatt. Jag tycker att alla passar i hatt, man måste bara hitta sin typ, säger Ruth-Hannah.

Kan man se på en människa vilken typ av hatt hen passar i?

– Ja, det finns vissa riktlinjer, som bredden på axlarna, käken, huvudform, men mest ska man ju känna sig bekväm.

Hur lång tid tar det att göra en hatt?

– Jag fick ett uppdrag av en burlesk­artist som hade ett nummer där hon först var en palm, sedan en flamingo och slutligen en ananas och hon ville inte byta hatt under numret. Den tog typ tre månader att få klar men den mesta tiden handlade om att få allt att hänga samman. En enklare hatt kan man nog få ihop på en arbetsdag.

Gör du inte dig själv en otjänst om du lär folk göra sina egna hattar?

– Nej, hattmakeri är ett hantverk som är på utdöende. Det är bra att människor vill bära hattar, och att de intresserar sig för hantverket är jätteviktigt.

Kan män gå kursen också?

– Ja, absolut. Modist har tidigare betytt en som gör damhattar. Jag håller just nu på med en herrkollektion. Och man hinner absolut göra klart sin hatt under kursens gång.

Vad skulle du vilja gå för kurs?

– Kanske en kurs där man får prata, en spoken word-kurs.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.