Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Hämnddrama bakom skotten i Söderort

Gängkonflikten i Söderort blossade upp efter en kokainstöld – och har kostat två unga män livet. En av dem var lillebror till 24-åringen som i måndags dömdes för försök till mord.

Hittills har gängbråket i Söderort krävt två liv – men det hade kunnat vara ännu fler. I måndags dömdes en 24-årig man från Hagsätra/Östberga-nätverket för bland annat mordförsök den 15 oktober. Han sköt då flera skott mot en bil där personer ur rivaliserande Bredängsgänget satt. Endast lyckliga omständigheter gjorde att ingen kom till skada, enligt åtalet. Motivet var hämnd, menar åklagaren ­Johnny Järlefelt.

Bara en månad tidigare mördades 24-åringens lillebror vid Örby skola i Söderort. 24-åringen blev vittne till avrättningen – och är övertygad om att han var den egentliga måltavlan. I förhör har den 24-årige storebrodern berättat att han har ett pris på sitt huvud.

– Han ska ha försökt hejda mördaren genom att skrika ”Det är inte han. Det är fel”, säger åklagare Johnny Järlefelt.

Redan dagen efter sköts ännu en ung man – i Östberga. Tre personer ur Hagsätra/Östbergagänget sitter häktade för mordet.

– Jag är av uppfattningen att det är en följd av mordet i Örby. Det är sannolikt att en hämnd, säger Johnny Järlefelt.

Men det var inte tillräckligt, menar DN:s poliskällor.

–  I den här världen är det inte så att ett minus ett blir noll, utan det eskalerar hela tiden.

24-åringen var besatt av tanken på hämnd, enligt domen. Han köpte ett vapen och skyddsvästar till sig själv och familjemedlemmar. Men själv har han hela tiden hävdat att skotten den 15 oktober var självförsvar.

Gängbråket startade enligt polisen med anklagelser om stulen narkotika. Något som ledde till den första skjutningen, 8 juni 2013.

– Den skjutne skulle ha stulit kokain från en gömma, säger en person med insyn i utredningen.

Men i nuläget är konflikten att betrakta som nedkyld, enligt Söderortspolisen. Den särskilda insats som inleddes i höstas är avslutad.

– Vi ser inte samma hotbild längre. Men vi kommer att fortsätta jobba mot den grundproblematik som finns och hålla koll på de inblandade, säger Palle Nilsson, operativ chef i Söderorts polismästardistrikt.

Det är dock för tidigt att säga att bråket är över, menar han.

–  Jag kan inte säga att konflikten är över mellan för det skulle kunna hända något i morgon. Men läget har stabiliserats sedan i höstas.

Detta har hänt

Skjutningarna har bakgrund i en konflikt mellan två gäng i Söderort, det ena med bas i Hagsätra och Östberga – som den nu dömde mannen tillhör – det andra i Bredäng.

Den första skjutningen ägde rum 8 juni 2013. Offret överlevde.

Hans vänner - den nu dömde mannen och dennes lillebror som mördades i Örby den 14 september 2014 - fanns båda på plats vid skjutningen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.