Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 14:21 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/handgjort-slojd/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Handgjort

Slöjd. Handarbete, hantverk och slöjd är begrepp som är ­superheta. Det var länge sedan det fanns så mycket handgjorda svenska produkter på marknaden. Text: Ingrid Borggren

Det finns ett starkt sug efter att göra själv. Bygga om hemma, odla sin trädgård, stoppa sin egen korv, brygga sitt eget öl. Knyta sin egen ryamatta eller makramébonad, eller brodera sin egen kudde.

I en stressad tid är det skönt att låta handen arbeta riktigt långsamt. Njuta av att ­något sakta växer fram och låta tankarna vila.

Och intresset för att köpa hantverk är stort. Välgjort är hållbart. Eftersom handgjort tar tid så blir produkterna ­naturligtvis dyrare men man kan vara säker på att ”Made in Sweden” i det här fallet betyder att det inte är små barnhänder som ­producerat.

Stockholm är fullt av små företag som ­producerar för hand, både gamla och nya. Ett av de äldre är Norrmalms kartongfabrik, som fyller 100 år nästa år. Den tillverkar askar, bokomslag, mappar och annat i kartong. ”Alla våra produkter görs för hand varför minsta upplaga är 1 st”, skriver de på sin hemsida, en exklusiv omöjlighet när det ­gäller fabriksproduktion.

Ett av de nyare är Frosta Design, som drivs av skräddaren och konsthantverkaren Anna Hallin. Hon har sytt folkdräkter från många olika länder och har i höst laddat upp med väggbonader i makramé som, om man ska tro flera trendexperter, blir den hetaste inredningsdetaljen 2016. 70-talet, välkommet tillbaka.

En annan het trend är handgjorda kockknivar. ”Alla” kändiskockar vill ha en egen utformad kniv, exklusiv både vad gäller utformning och pris. Smakar det så kostar det. Och runt om i landet sitter duktiga kniv­makare och byter spår, från jakt- och täljknivar till det viktigaste som finns i en kocks låda.

På Thielska galleriet på Blockhusudden har pärlhantverket flyttar in. Evighetsblommor gjorda för hand med glaspärlor och ståltråd fyller rummen, tillsammans med förgängliga växter från naturen i ett hantverk med rötter från Medeltiden, eller ännu längre tillvaka. Evighet möter förgänglighet.

Men intresset för svenskt hantverk är inte bara inhemskt. Japaner vallfärdar till Handarbetets vänner på Djurgården för att inspireras av handvävda tyger och broderier i världsklass. Och det japanska företaget Muji har beställt handgjorda askar från Norrmalms Kartongfabrik.

Just nu produceras en serie för fransk-tyska tv-kanalen Arte om hantverk i fem europeiska storstäder, varav Stockholm är en. Sänds i december.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt