Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 08:03 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/hotellbrist-pa-sikt-trots-stor-utbyggnad/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Hotellbrist på sikt trots stor utbyggnad

En rad nya stora hotell öppnar i Stockholm 2010 och 2011. Branschen befarar överhettning och dålig lönsamhet. Men på sikt behövs ännu fler hotell anser Stockholm Business region som befarar rumsbrist till 2015.

På måndagsmorgonen presenterade hotellkoncernen Scandic sitt nya storhotell Scandic Stockholm som öppnar i en drygt hundraårig fastighet i hörnet Kungsgatan/Vasagatan år 2011. Det ska bli ett flaggskeppshotell i den övre prisklassen med 400 rum. När Scandic öppnar har ett halvdussin andra nybyggda stora hotell öppnat under 2010 eller tidigare under 2011. Scandics nya storhotell i Kista, Park Inn Stockholm Waterfront vid Centralstationen, Nobis hotell vid Norrmalmstorg och Marriotts nybygge vid Fridhemsplan är några av de nya storhotell som medverkar till att Stockholm har 2 000 fler hotellrum om två år än i dag.

Från branschorganisationen Sveriges Hotell och Restaurangföretagare, SHR, ser man med viss oro på den snabba utbyggnaden. Gästnätterna på hotellen har ökat något i år jämfört med 2008. Det beror främst på fler turister och priset för den ökningen är att genomsnittspriset per rum sjunkit med 8–10 procent.

– Ökningen av antalet turister är positiv. Men det är affärsresenärerna de flesta hotell lever på. September, som brukar vara årets bästa månad, var riktigt dålig i år med minskningar på upp till 25 procent, säger Björn Arnek, branschekonom på SHR.

Han vill inte måla fan på väggen, men tror att det blir svårt att nå lönsamhet i branschen när en rad nya storhotell öppnar.

Men Stockholm Business Region slår i en ny omfattande rapport fast att Stockholm kan riskera hotellbrist om fem år. Slutsatsen bygger på att kurvorna för både turism och kongressverksamhet är mycket positiva jämfört med andra städer.

– Med genomgången vill vi tala om att det är viktigt att staden planerar för fler hotell. Tiden från de förs­ta planeringsmötena till öppnande är väldigt lång, påpekar Olle Zetterberg, vd för Stockholm Business Region. Både Stockholm Waterfront som öppnar 2011 och Clarion Sign vid Norra Bantorget som öppnade 2008 fanns med i stadens planering redan i slutet av 90-talet.

Anders SundstrÖM

anders.sundstrom@dn.se 08-738 21 13

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt