Ison & Fille ska ge rapp folkbildning - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ison & Fille ska ge rapp folkbildning

Ison & Fille må vara populära i ”Så mycket bättre” i tv. Men frågan är om inte ”Den e vi” är det viktigaste de har gjort hittills? En pop up-föreställning på Dramaten om utanförskap med texter av bland andra Maxida Märak, Raymond Peroti (Blues) och Karwan Faraj (Word­silah och Maktskiftet).

Men först kanske man måste reda ut titeln ”Den e vi”. Eller rättare sagt, pjäsens regissör Ulf Stenberg från Nationalscenen på Fryshuset får göra det:

– Det finns ett frekvent förekommande slanguttryck som lyder ”det e den” (med betoning på ”den”) som betyder ”jag förstår” eller ”jag håller med”. Titeln på pjäsen är en lek med det uttrycket, ”Det här är det nya Sverige”, ”Ja, det e den – den e vi”.

Varför ska man gå på ”Den e vi”?

– Jag tycker man kan se den ur ett folkbildande perspektiv och få en större förståelse för hur Sverige ser ut ur ett utanförskapsperspektiv. Hur ser det ut att vara ung och växa upp i Sverige i dag i utsatta områden med människor som har taskiga förutsättningar och ett socialt arv som rent statistiskt ökar risken för att hamna i ett utanförskap? Föreställningen ger en större förståelse för hur stor andel av befolkningen det är. Och vad det kostar. Men jag hoppas man kan se den i ett större perspektiv, att det också handlar om Europa och världen. Vad är det som gör att vi göder det system som ökar klyftorna mellan oss? En annan viktig del är att jag vill att man ska känna sig stärkt när man går hem från föreställningen. Den bakgrund man har ska också vara ens trumfkort. Att vara same, miljonprogramsunge eller bruksortsbarn är en styrka, och det är deras tid nu.

Om man bara vill höra hiphop då?

– Då har man stor glädje av den. Genom fantastiska textförfattare och fantastiska uppträdanden av Ison & Fille. De har verkligen varit ödmjuka och förstått formen och att texterna är i fokus. Det är ju inte underhållning det här.

Föreställningen ska sedan ut på turné till Göteborg, Malmö, Linköping och Jokkmokk med lokala hiphopakter. Den är också startskottet för lokala satsningar på ungdomar.

Spelas: På Dramaten 4/12 kl 19, 5/12 kl 15 och 19, 6/12 kl 16.

Medverkande: Ison & Fille, Karim Carlsson, Charlotta Jonsson, Shada-Helin Sulhav och David Book.

Texter: Maxida Märak, Raymond Peroti, Karwan Faraj, Sara Nazari och Mischa Snicker.

Regi: Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten.

Se mer: denevi.fryshuset.se

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.