”Jag gick en fotokurs och blev helt besatt” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Jag gick en fotokurs och blev helt besatt”

Anna-Lena Ahlström är aktuell med en fotoutställning på Hotel Diplomat. Här finns ett fyrtiotal porträtt av bland andra Carola, Petra Marklund, Eva Dahlgren, Lena Philipsson, Mikael Persbrandt, Gustav Skarsgård, prinsessan Christina, prins Carl Philip och kungaparet. Porträtten av kungen och drottningen är underlag till de helt nya frimärken de pryder.

1 Innan du blev fotograf gjorde du karriär i skivbranschen, men hoppade av efter att ha varit både vd för Mega Records och General Manager på Diesel Music. Hur kom det sig att du växlade om och blev fotograf?

– Jag började en fotokurs på folkuniversitet när jag var 38, och blev helt besatt – var hade jag varit i hela mitt liv! Det fanns ingen återvändo. Jag kände att jag måste ta nästa steg, ”så gör det!”. År 2000 åkte jag till New York och gick ett år på School of Visual Arts. Jag bodde nere i East Village och älskade New York. Så sorglöst och mycket lättare.

– Även om det nu börjar hända saker i musikbranschen på nytt saknar jag den inte, nej.

2 Hur ser din metod för att göra personliga porträtt ut?

– Jag har inga direkt konstnärliga ambitioner som fantastiska Annica Karlsson Rixon, Denise Grünstein och de andra, och är inte jättesäker på att arrangera scenarier som Annie Leibovitz numera ofta gör. Jag ska bli bättre på det. Men jag förbereder mig noggrant rent tekniskt och fotograferar dem jag porträtterar vid flera tillfällen om det är möjligt, för att komma närmare. Det kan vara lite nervöst i början, men sedan släpper det och jag är mitt i det.

– Att jag fotograferade kungaparet var för att jag blev tillfrågad av en person i bokbranschen som hållit koll på mig.

3 Hur ser din framtid ut på längre sikt?

– Det var kul att gå igenom alla mina bilder och välja ut till utställningen. Nu ska jag fortsätta och förfina. Jag gör min grej, det är ett hantverk, och jag börjar bli ganska bra på det.

Vad? Utställning av fotograf Anna-Lena Ahlström. Var? I Hotel Diplomats lounge på Strandvägen 7. När? Från i dag till och med den 28 februari. Dagligen kl 06–00.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.