Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Jämställd snöröjning blev ett fiasko i ovädret

Stadens satsning på jämställd snöröjning skulle göra det lättare att ta sig fram på trottoarerna. Men det slutade med fiasko i samband med det stora snöovädret. Trafikborgarrådet Daniel Helldén är självkritisk.

Förra vintern införde Stockholms stad jämställd snöröjning. Ett testprojekt till en merkostnad på 2,5 miljoner kronor genomfördes. Arbetet ska fortsätta också i år. Konkret handlar den jämställda snöröjningen om att kollektivtrafikstråk samt gång- och cykelvägar prioriteras framför bilvägar. Detta mot bakgrund av att kvinnor går och cyklar i högre utsträckning än män som i stället väljer bilen.

Veckans snöoväder innebar ett elddop för röjningsmodellen. Men det blev snabbt tydligt att den inte tillämpades alls. På DN Åsikt skriver läsaren Carl Edelhjelm att det var just kvinnor som drabbades allra hårdast av snökaoset.

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) erkänner utan omsvep att den jämställda snöröjningen inte har fungerat.

– Gångvägar och cykelbanor har inte röjts i den omfattning som det är tänkt med prioriteringsordningen, säger Daniel Helldén.

På sjukhusen är det fortsatt hårt tryck på ortopedavdelningarna efter snöfallet. Under en normal vecka i november har ortopedakuten på Danderyds sjukhus runt 50 patienter per dygn. Den 9 november sökte 108 personer vård på ortopeden. Även på Sankt Görans sjukhus har man fått ta hand om stora mängder halkrelaterade olycksfall, under onsdagen inkom 83 fall och på torsdagen 93 fall. Även under fredagen fortsatte det att komma in många skadade personer.

– Jag beklagar hemskt mycket till personer som har skadat sig. Tanken är att man lättare ska kunna ta sig fram som gående vid den här typen av snöfall. Det är inte bra att vi inte har lyckats med det. Vi har anslagit mer pengar i budgeten vi ska ta i nästa vecka, säger Daniel Helldén.

Han kan emellertid inte precisera problemen med de senaste dagarnas snöröjning.

– Jag har begärt en krisrapport för att få veta vad som har hänt de här dagarna. Har det fallerat någonstans så ska vi rätta till det. Med den rapporten hoppas vi att vi ska kunna göra det bättre nästa gång.

Var ligger ansvaret?

– Till syvende og sidst ligger ansvaret för snöröjningen på mig. Det är min skyldighet att se till att kontoret gör det som vi säger i våra direktiv. Det är mitt ansvar att se till att det här löser sig.

Är du självkritisk?

– Ja, det kan jag väl säga.

Vad vill du säga till invånare som är besvikna på snöröjningen?

– Jag beklagar att stockholmarna har drabbats och att man har haft problem att röra sig i stan och ta sig till jobb och skola. Jag ska göra mitt yttersta för att vi inte behöver uppleva den här typen av kaos igen. Stora snöoväder innebär alltid problem. Men det ska inte vara som det har varit nu.

I torsdagens DN berättade Anders Porelius, pressansvarig på Stockholms stads trafikkontor, att sanden tog slut under röjnings­arbetet. Ted Ell är avdelningschef på trafikkontoret. Han tydliggör.

– Sanden är inte slut. Däremot har vi uppmärksammat att entreprenörerna inte har åkt tillbaka och fyllt på sand i röjningsfordonen i den mån de ska göra. Sandning ska ske i direkt anslutning till plogning. På vissa ytor har vi sett att ambitionen att ploga så mycket som möjligt har gjort att man inte har fyllt på med sand.

Inte heller Ted Ell är nöjd med hur snöröjningen har skötts.

– Det är ett fruktansvärt besvärligt läge för gående att ta sig fram. Det är halt och svårframkomligt. Det är på inga sätt en acceptabel nivå. Vi arbetar nu hårt för att få ett normalläge för gångtrafikanter.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.