Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 20:33 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/jourhavande-reporter-politiker-borde-tala-med-de-unga/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Jourhavande reporter: Politiker borde tala med de unga

När stadens kvinnliga tjänstefolk förr i tiden hade sin lediga onsdag så döptes den i folkmun till piglördag

+++

Ilsken som ett bi i telefonen är Doroty Nilsson på Södermalm över att behöva bli påmind om gamla tiders onsdagskväll, i folkmun kallad piglördag. Ett begrepp från förr då stadens tjänstefolk, "pigorna", hade ledig kväll för att under några timmar dansa roa sig och kanske träffa sin blivande.

- Det är ett dumt och förödmjukande ord, fräser Doroty Nilsson och ger ett exempel på hur nedlåtande hennes husmor och väninnor sköt upp ett sammanträffande på 1930-talet med orden "Vi träffas inte en onsdagkväll, då är 12:ans spårvagn bara överfull av pigor".

Ledsen i telefonen å sin väninnas vägnar är Iris Pallander på Gärdet som undrar hur det egentligen står till inom sjukvården med respekt, medkänsla och omtanke om patienter och anhöriga. Iris åldriga väninna är uppbragt av sorg efter anhörigs bortgång som meddelades tidigt på långfredagens morgon från långvårdssjukhuset. Tillsammans med andra anhöriga tog sig den gamla damen till sjukhuset för att ta ett sista farväl. När följet sent på eftermiddagen inträdde i den avlidnes sjuksal låg denne där som i dödsögonblicket.

- Personalen kunde väl åtminstone ha slutit ögonen på den döde och rättat till sängkläderna, säger Iris Pallander, som på väninnans vädjan ringt jourhavande reporter i hopp om att andra ska slippa möta samma scen.

Ledsen över vården på jourhavandelinjen är också Anna Johansson, Danvikstull. Hennes moder har flera gånger haft förmånen att återhämta sig på det numera nedlagda Annebergs vilohem i Nacka. Patienterna hade en välgörande och bedårande utsikt över Saltsjön och Stockholms inlopp.

- Det borde fortfarande gå att använda hemmet, men i stället ligger det bara där öde, säger Anna Johansson som tycker det är ett samhällsslöseri då det både finns folk som behöver jobb och de som behöver rehabilitering.

Besviken på utsikten och första intrycket som möter den som passerar Slussen är Birgitta Kronvall, Saltsjöbaden.

- Det är grått, snuskigt och ordentligt ogästvänligt, säger Birgitta Kronvall som tror att passagerna där aldrig städats. Platsen är en förolämpning mot vår i övrigt alldeles fantastiskt vackra stad.

Utnyttja vår vackra stad bättre vill också Gunnel Sundgren i Mälarhöjden som vill att det tas upp ett hål i staketet på Berzeliipark mot Hamngatan så att det blir lättare att slinka in där.

- Som det är nu verkar parken vara Berns salongers privata, säger Gunnel Sundgren.

Att staden skulle vara bara ett fåtals angelägenhet har med politikerförakt att göra, påpekar Tibor Barani, Enskede. Han tar stadsdelsnämndernas introduktionsmöte på Medborgarhusets bibliotek som exempel:

- Det fanns inte en ungdom där och ställde frågor, säger Tibor Barani och ger förklaringen: Hur har politikerna tänkt sig att få unga intresserade med den gammalmodiga broschyren som skickats ut om stadsdelsnämnder

Gammalmodig i färg, språk och utseende.

- Politikerna måste anstränga sig att tala till de unga på de ungas vis annars växer bara klyftan.

Av liknande åsikt är Anders Roos i Farsta som varnar TV-kanalerna för att de inte sänder sina program i tid. I stället för att skräpa ned TV-rutan med att sända reklam, programglimtar och annat trams som försenar programen både i start och slutända och gör det näst intill omöjligt att spela in på video och få med hela programmen.

- Når budskapet inte fram sviker publiken, säger Anders Roos och lovar bojkotta TV om de inte skärper sig. Vem förlorar mest på det

säger han segervisst och lägger på.

- Det är dags att byta signaturen till Kulturkvarten som börjar låta som ett gammalt tröskverk, säger Brita Eriksson, Djursholm, och hotar att säga upp sitt radiolyssnarskap.

- Vi stod där med en taxibil och ville samåka men tvingades att ta var sin bil, säger Erik Alf, Abrahamsberg, och berättar om en episod utanför Saltsjöbadens sjukhus. Färdtjänstkoordinatorn lade sig i och tillät inte samåkningen.

Bekymrad över den svenska mentaliteten är Märstabon Albert Garambe som tycker att kynnet är rent tanzaniskt i sin pessemistiska framtoning.

- Svenskarna behöver inga fiender, dom är sina egna, säger Albert Garambe.

Människor hänger upp sig och ältar detaljer och ämnen som de inte kan göra något åt. Att det snöar för mycket eller för litet. Att vintern aldrig är bra. Dennispaketet och Arlandabanan.

- Om folk arbetade tre timmar varje dag i stället för att gnälla skulle vi alla bli mycket lyckligare och få det trevligare, säger Albert Garambe.

- Varje dag är något att fira, säger Per Darnskog, Rönninge, som varje dag sätter en svensk flagga i mitten av balkonglådorna med gula och blå penséer och är glad att han är frisk.

Undertecknad är beredd att hålla med: Det finns inget härligare än att vakna på morgonen och bara vara trött.

I dag sitter jag här igen med örat mot telefonluren mellan 10 och 12 redo att lyssna på er.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt