Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Kaos i vården kan fortsätta i flertalet år

Kaos i förlossningsvården utbröt då BB Sophia stängde, framför allt i norra Stockholm. 52 mammor tvingades föda i ett annat län under sommaren. På flera av sjukhusen är trycket fortfarande hårt. ”Ingen tar tag i den som händer nu”, säger Dorieth Sone Zidaric, fackligt ombud på Danderyds sjukhus.

Kvinnor födde barn utanför förlossningsrummen; i intagningsrum och övervakningsrum. Många kvinnor hänvisades.

Nyblivna föräldrar skrevs ut nattetid. När BB Sophia stängde den 16 maj blev situationen svårhanterlig, framför allt på förlossningsklinikerna norr om Stockholm. BB Stockholm och förlossningen på Danderyds sjukhus fick ta den största smällen när den privata kliniken stängde, och på vardera kliniken slog antalet förlossningar i kapacitetstaket. Läget blev också mycket ansträngt på SÖS.

Sex månaders uppsägningstid av vårdavtalet är för kort tid för en så känslig verksamhet som förlossningsvården, och i synnerhet när kontraktet går ut sommartid, konstaterar landstinget i en ny rapport om stängningen av BB Sophia.

– Det är den viktigaste slutsatsen. Vi måste förlänga uppsägningstiden till 12 månader, för vi kan inte ha en sådan här situation igen, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldreomsorgslandstingsråd.

En klinik, som är anonymiserad i rapporten, uppger problem om krockar på operation, med att följa medicinska riktlinjer och att barnmorskor sagt upp sig. Landstingets rapport omfattar inte maj månad som var den sommarmånad då allra flest mammor hänvisades att föda i ett annat län, 17 stycken.

Under perioden maj till augusti skickades 52 mammor över länsgränsen för att föda, jämfört med 33 under samma period 2015. Landstinget lyfter fram att antalet hänvisningar inom länet inte stigit jämfört med förra året.

– Över 90 procent av mammorna fick sitt förstahandsval, säger Ella Bohlin, som tycker att klinikerna klarat uppdraget tack vare att samordningen fungerade bra.

Samtidigt har valfriheten minskat avsevärt, eftersom landstinget införde ett listningstak på klinikerna för att i förväg styra föräldrarna dit trycket var minst. Men det har inte fungerat fullt ut, säger Dorieth Sone Zidaric, barnmorska och fackligt ombud för Vårdförbundet på Danderyds sjukhus.

– När det är fullt och vi behöver hänvisa till ett annat sjukhus finns det inga platser i hela Stockholms län och då måste vi ta emot föräldrarna ändå, säger Dorieth Sone Zidaric, som vittnar om att trycket inte lättat efter sommaren.

– Från ledningshåll har man sagt att det skulle bli lugnt efter sommaren, men på Danderyd och SÖS går personalen på knäna. Jag hade hoppats att Ella Bohlin skulle ha en lösning här och nu, men de ligger först 2020. Det är ingen som tar tag i det som händer här och nu.

På BB Sophia genomfördes cirka 3 000 förlossningar under ett år, och de måste nu fördelas på övriga kliniker. Redan senare i år kommer Södersjukhuset få ett utökat uppdrag, från 7 000 till 8 200 förlossningar.

– Det kommer man inte klara med de platser som är planerade idag. Jag mötte nyss en grupp unga barnmorskor där hälften gått ner i arbetstid för att orka.

En ny förlossningsklinik planeras på S:t Göran, tidigast 2020. Men enligt Ella Bohlin kan en ny klinik öppna på Huddinge sjukhus innan dess.

– Det klarar man inte över en natt, men lokalmässigt kan det fungera, och det måste ske innan S:t Göran öppnar. Jag räknar med att vi har ett ärende framme under senhösten.

Det förslaget går i linje med Socialdemokraternas, som också vill se en barnmorskeledd klinik på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. S vill också att förlossningen på Karolinska Solna ska vara öppen parallellt med att NKS öppnar, för att säkra 3 800 vårdplatser.

Under maj till augusti föddes 10 300 barn i länet. Från maj–augusti tvingades 52 kvinnor föda i ett annat län. Cirka 30 000 barn föds i Stockholms län varje år. Cirka 3 000 förlossningsplatser fattas i länet fram till 2020.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.