Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Kasta loss med vikingatrenden

Vikingfeber på film, på stan och i skärgården. Håller vikingen äntligen på att bli cool? DN:s Sofia Edgren reder ut och tar båten till Birka med vikinganörden Martin ”E-type” Erikson.

”Kom inte dragandes med den där vikingagrejen nu igen. Den får du ta och dämpa.”

Så kunde det låta på Martin ­”E-type” Eriksons skivbolags­möten under hans musikkarriär på 90-talet. Popartistens idéer om att krydda diverse scenkostymer och skivomslag med referenser till ­vikingatiden uppskattades uppenbarligen inte av alla.

– Men synen på vikingar som något lite töntigt har förändrats på senare år. Mycket tack vare tv-serien "Vikings" och även "Game of Thrones", fast den senare egentligen inte har med vikingar att göra. Själv skulle jag säga att vikingatiden alltid är inne, säger Martin Erikson när han förtöjer sin motorbåt vid Birkas hamn.

Klockan har knappt slagit tio men den forne eurodisco-stjärnan har redan avverkat en halv arbetsdag. Sedan ottan har han klippt sina 21 får tillsammans med en fårklippare.

– Fårklippare, det är riktiga rockstjärnor det. Den första som skulle komma dök inte upp. Den andra klippte fem av 21 får, sedan ville hon vara ledig.

Martin Erikson, som själv bor på närliggande Adelsö, besöker det vikingatida samhället regelbundet och har så gjort sedan barnsben. Som son till en historielärare och en vetenskapsjournalist – båda med ett stort intresse för fornnordisk tid – fick han vikingaberättelser med modersmjölken och hade som tonåring besökt fler arkeologiska utgrävningsplatser än de flesta hinner under ett liv. I dag äger han tre egna vikingaskepp – alla liggandes på Birka – såväl som en vikingarestaurang i Gamla Stan. Under våren har han ansvarat för den nya inredningen på Särimner, den vikingainspirerade restaurang som nyöppnar på Birka i helgen.

– Jag har samlat på vikinga­prylar sedan jag var barn. Hela min trädgård är full av grejer som jag köpt vid olika tillfällen. Efter inspelningen av Arn-filmerna köpte jag i princip all rekvisita som hade ­vikingakoppling, säger Martin när vi stiger in på krogen som smyckats med fornnordiska attribut i form av träbänkar och renhorn, sköldar, pälsar och gjutjärnsstakar.

– Förr var våra typiska besökare en skandinavisk barnfamilj, men de senaste åren har vi haft massor av amerikaner, kanadensare och ­nyzeeländare, säger Veronica Björkman som är destinationschef ute på Birka.

Oavsett om vikingar – som Martin­ Erikson antyder – är inne eller inte, kan nylanseringen av Särimner­ ses som ett tecken på det ökade intresse för vikingatiden som ligger i luften – nationellt liksom ­internationellt.

Vid sidan av Vikingaliv, museet som slog upp portarna på Djurgården i Stockholm i våras, syns färska vikingaspår inom samtida populärkultur.

Medan norska Wardruna toppade Billboards världsmusiklista med sin fornnordiska vemodsrock förra året, är en femte säsong av HBO-serien ”Vikings” i görningen och i oktober har den tredje Marvelfilmen om asaguden Tor, ”Thor: Ragnarök”, premiär. ”Halvdan Viking” är en ungdomsfilm med Peter Haber som spelas in i slutet av sommaren. Och när vikingareferenser blir mer frekventa ges det också utrymme för en mer nyanserad bild av våra förfäder på vikingatiden.

– För det första var de flesta som levde på vikingatiden inte vikingar, utan bönder. Och därtill var vikingarna långt ifrån alltid ute på krigiska uppdrag, snarare upptäcktsfärder och handelsresor – där det förvisso kunde gå krigiskt till emellanåt, säger LG Nilsson, grundare av Vikingaliv.

På museet har man haft ambitionen av att bredda den stereotypa bilden av vikingen som ett strids­lystet kraftpaket som besinningslöst ­dräper allt som kommer i hans väg.

– Vikingatiden var som vår tid, en mångkulturell tid med inslag och influenser från olika delar av världen. Även här hemma blandades olika etniciteter och religioner, säger LG Nilsson.

Därtill har man på museet även velat lyfta fram vikingatidens ­kvinnor – kvinnor som ofta var mäktiga. I återfunna gravar, har man funnit kvinnoskelett som begravts med samma slags attribut som många av deras samtida män: knivar, smycken, hästar.

– Något som visar på att vikingatidens människor hade en tämligen jämställd syn på könen – till skillnad från på medeltiden då kvinnans status minskade avsevärt.

Att vikingatiden intresserar så många i dag hänger till stor del ihop med att den appellerar till mycket som känns aktuellt, tror LG Nilsson.

– Sedan öppningen har museets största dragplåster varit den vikingaman vi lyckats återskapa genom dna från ett skelett bevarat på Sigtuna museum. Fascinationen för installationen hänger troligen ihop med dagens stora intresse för gener och släktforskning. Att lära sig om vikingarna ger förståelse för vårt eget ursprung. Och spännande är också att många av deras vardagsbestyr var lika våra, säger han.

Ute på det soliga Birka dukas ett bord med ett urval från den nya menyn. Bland rätterna syns grönkålssoppa med färskost, renhjärta med pepparrotssås och ljummen dinkelsallad med rotfrukter – ­rätterna som inspirerats av det folk åt på vikingatiden skulle mycket väl kunna presenteras som en ”trendig och hälsosam diet i tiden”. Så verkar bilden av vikingen som glupskt gnager på ett fläskben vara lika mycket av en myt som hornen på ­vikingahjälmen är.

När det kommer till serier som ”Vikings”, säger Martin Erikson, kunde man förvisso ha kostat på sig en kostymör med större historisk koll (”nej, man hade inte nitar på sina västar”). Men det viktigaste är trots allt att den möjliggör en mer mångfacetterad syn på vikingatiden – och därmed också vikinganörden. För som LG Nilsson antyder, många svenskar har haft skämskudden på när det gäller vikingakopplingen. Kanske för att de ofta förknippats med högerextrema personer med torshammare runt halsen alternativt bröliga huliganer med horn­bevingade huvudbonader.

Efter en guidad tur ner till bryggan med Martins tre vikingaskepp är det dags att bege sig. Med fårklippning och Birka avklarat till lunchtid väntar förberedelser inför kvällens spelning. Ett företagsgig där Martin Erikson ska ”köra gamla hits” .

Vad säger ditt skivbolag om du vill ha vikingatema på ditt nästa framträdande?

– Om jag över huvud taget hade ett skivbolag hade de nog bara tyckt att det var coolt. Med vikingar är det lite som med långt hår. Det fungerar alltid, men är bara trendigt sisådär vartannat decennium, säger han och kastar loss mot Adelsö.

Djurgården

2 000 kvadratmeter museum tillägnat vikingatiden.

Vikingaliv, Djurgårdsvägen 48, Stockholm.

Upplands Väsby

Rekonstruktion av en vikingagård från början av 1000-talet e Kr. Bronsåldersrösen, gravfält från järnåldern, runstenar, djur betandes på gravkullar.

Gunnes gård, Ryttargatan 270, Upplands Väsby.

Gamla stan

Vikingaafton med mat och miljö i 700-talstappning till exempel mjödkokta musslor, honungs­marinerade lammracks.

Aifur Krog och bar, Västerlång­gatan 68B, Stockholm.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.