Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/kris-i-neurosjukvarden-nar-sjukskoterskor-flyr/

STHLM

Kris i neurosjukvården när sjuksköterskor flyr

Fyra akutplatser för neurologisk slutenvård kommer att finnas för hela södra Stockholms län när Karolinska Huddinge drastiskt minskar sin kapacitet på måndag. Samtidigt har platserna på neurokirurgen på Karolinska Solna halverats efter att två vårdavdelningar slagits ihop. Situationen beskrivs som akut.

De två neuroklinikerna på Huddinge och Solna står inom kort inför en sammanslagning i den pågående omorganisationen på Karolinska, och neurologi blir ett av det nya sjukhusets sju teman.

Men i dagsläget är vårdplatssituationen och bristen på sjuksköterskor akut på båda klinikerna. Karolinska Huddinge har i dag bara 14 av 40 platser öppna. På måndag försvinner tio platser vilket betyder att fyra akutvårdsplatser och åtta dagvårdsplatser ska täcka behoven i hela södra halvan av Stockholms län.

– Med så få platser för akuta patienter, bland annat med stroke, så kommer det att få negativa effekter även för andra patientgrupper som är i behov av att läggas in på sjukhuset, säger Yvonne Dellmark, ordförande för Läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset.

Efter bedömning på Huddinge sjukhus kan patienter också behöva köras med ambulans till andra vårdmottagningar. Personal varnar för patientsäkerhetsrisker.

Neuroförbundets ordförande Lise Lidbäck är mycket oroad för patienterna.

– Drabbas man av en stroke eller liknande så räknas varenda minut. En halvtimme kan innebära bestående men för patienter, säger hon.

Orsaken till situationen i Huddinge är en eskalerande sjuksköterskebrist. På sjukhuset har två tredjedelar av sjuksköterskorna på neurologiska kliniken slutat sedan årsskiftet, och nu arbetar bara sju sköterskor kvar.

– Det handlar mycket om lönen men även om annat. Omorganisationen har medfört en väldigt dålig arbetsmiljö, säger en tidigare anställd.

Även på Karolinska i Solna är situationen mycket ansträngd. På neurokirurgiska kliniken, som har hela Stockholm och Gotland som upptagningsområde, har vårdplatserna successivt minskat. En avdelning med övervakningsplatser, så kallad intermediärvård har varit stängd i ett år. Efter sommaren har två vårdavdelningar slagits ihop på grund av sjuksköterskebrist, och nu är mindre än hälften av vårdplatserna öppna på grund av sköterskebrist. Samtidigt är en av fyra operationssalar stängd på grund av personalbrist.

– Vi lägger ett omöjligt pussel varje dag. Som en konsekvens kortas vårdtiden. Patienter som ­tidigare kommit kvällen före en operation och stannat tills dagen efter har nu inte alltid denna möjlighet. Orimligt många patienter får vänta längre än vårdgarantin om att få en operation inom 90 dagar. Politikerna och ledningen måste förstå och agera, säger en anställd.

Hans-Anders Sjöstedt, fackligt ombud för Vårdförbundet på neuro­kirurgen, har arbetat på kliniken i 20 år.

– Vi har aldrig haft så få övervakningsplatser, och jag förstår inte att ledningen har kunnat låta det fortgå. Det är en tung arbetsmiljö, och sjuksköterskorna har fått för många patienter per person, och många slutar. Det finns vissa vårdavdelningar som bara finns på Karolinska Solna, och där måste man kunna satsa med lön och bättre arbetsmiljö, men det har vi inte sett något av, säger Hans-Anders Sjöstedt.

Enligt Vårdförbundet är det svårt att bemanna vårdavdelningarna inom neurovården, eftersom det är tung vård.

Mottagningen på Karolinska Huddinge ska inte läggas ner, utan tvärtom bli den enda dygnet-runt-öppna neurologiska akutmottagningen i Stockholms län 2018.

Magnus Andersson, chef för tema neuro, med ansvar för hela neurovården på Karolinska håller med om att situationen är bekymmersam, framför allt i Huddinge.

— Jag var orolig för att det här skulle kunna hända, och nu har vi ett sorts kris, kan man säga, säger han.

Klarar ni ert uppdrag med så få vårdplatser?

— Vi klarar vårt högspecialiserade uppdrag. Övriga patienter kommer vi att flytta till Solna, och samverka med andra sjukhus. Vi skulle behöva 40 vårdplatser för att kunna göra jobbet riktigt bra, säger Magnus Andersson.

Han pekar på att det i Solna ut­över neurokirurgen även finns vanliga vårdavdelningar för stroke­vård, dit patienter kan föras över från Huddinge.

— Flera patienter skickas varje dygn.

På neurokirurgen i Solna tycker han att läget är under kontroll.

– Bland annat med dagkirurgi görs ett bra jobb med de resurser vi har, men på sikt måste vi få dit fler sjuksköterskor.

Vad betyder platsbristen för patient­säkerheten?

— Min bedömning är att vi upprätthåller patientsäkerheten. Om patienterna inte får en säng omedelbart, så kommer de att övernatta på akutmottagningen, säger Magnus Andersson.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt