Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Landstingsrådet: Vi har ingen BB-kris

Bilden av att det finns en BB-kris i Stockholm stämmer inte, ­menar landstingsrådet Ella Bohlin (KD). – Vi har flera framgångsfaktorer i Stockholms län, säger hon.

I onsdags följde socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) med en barnmorska i Karolinska Huddinge under ett arbetspass. Ministern ville få en egen bild av den ansträngda förlossningsvården.

Att Annika Strandhäll valde att besöka ett sjukhus i Stockholms län är något som landstingsrådet Ella Bohlin (KD) ställer sig kritiskt till.

– Varför väljer hon att besöka ett sjukhus som styrs av ett alliansstyrt landsting? Varför besöker hon inte det krisartade Malmö lasarett som har ett landsting som styrs av sossarna? säger Ella Bohlin.

Hon anser också att bilden av BB-krisen som har målats upp inte riktigt stämmer.

– Vi har sex kliniker i länet och att säga att alla barnmorskor flyr landstinget stämmer inte. Vi har flera framgångsfaktorer som Karolinska sjukhus i Solna och Södertäljesjukhus. De rapporter som jag har fått är att de har lyckats rekrytera personal till sommaren och hösten, säger Ella Bohlin.

Hon berättar vidare att Nya Karolinska ska börja ta emot normala förlossningar och inte bara de som anses vara komplicerade. Andra satsningar är att bygga ut förlossningsavdelningen på Karolinska Huddinge och Södersjukhuset. Samt att bygga en ny klinik på S:t Görans sjukhus. Men det är platser som kommer att bli tillgängliga ­efter sommaren.

Hur ska ni fylla platserna när det inte finns barnmorskor?

– Vi måste tänka långsiktigt och vi måste klara av att hålla två tankar samtidigt. Ett är att se hur den fysiska planeringen ser ut, därför bygger vi ut. Den andra är att ut­öka utbildningsplatserna så att fler barnmorskor kan utbildas. Men det ligger på nationell nivå och det är regeringens uppgift, säger Ella Bohlin.

Men hur ska ni locka tillbaka de barnmorskorna som redan finns?

– Med bättre löner, bättre arbetsvillkor och även ge möjligheten för barnmorskor att göra karriär, säger Ella Bohlin.

Det här är inget nytt problem – varför händer det inget?

– Vi gör mycket. Det viktigaste är att vi har satsat över 120 miljoner kronor för en bättre förlossningsvård. Just nu har vi haft svårt att rekrytera barnmorskor som efter att BB Sophia stängdes inte vill jobba på de stora enheterna, säger Ella Bohlin.

Flera barnmorskor vill jobba på mindre enheter som oftast beskrivs som att ha en bättre arbetsmiljö. Varför vill ni ändå bygga ut Huddinge Solna och Södersjukhus?

– Vi vill ge förutsättningar att ha en småskalig verksamhet även på de här enheterna. Med större avdelningar kan man ha den lilla förlossningsavdelningen i den stora, säger Ella Bohlin.