Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 10:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/lasarnas-dn-ge-barnen-ratt-att-ha-tva-hem/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Läsarnas DN: Ge barnen rätt att ha två hem

Barn till separerade föräldrar förvägras rätten att vara mantalsskrivna hos både far och mor, ja rätten att få ha två hem. Lagen säger nämligen att det bara kan få finnas en "boförälder", och dennes motpol är förstås en "underhållsskyldig".

Lagstiftare och politiker är villiga att diskutera dubbelt medborgarskap för invandrare men inte att revidera folkbokföringslagen.

Avståndstagandet från växelvist boende avspeglar sig på nytt i den utredning som pågår kring ett eventuellt införande av automatisk gemensam vårdnad. Stark kritik i medierna för att denna totalt ignorerar den stora ökningen av växelvist boende har dock fått regeringen att vilja rädda ansiktet. Justitieministern har nämligen gett psykiater Torgny Gustavsson i uppdrag att undersöka för- och nackdelar med denna boendeform.

Vi är dock skeptiska inför justitieministerns tilläggsdirektiv till Gustavsson. Anledningen är att frågorna i detta ställs med en så klart negativ underton: "Bör växelvis boende undvikas om barnet är under en viss ålder

I vilka situationer kan det ur barnets perspektiv vara olämpligt eller mindre lämpligt med växelvis boende

"

Det är så typiskt att lagstiftarna ser negativt på att barn kan tänkas bo lika mycket hos mor och far, i stället för att lyfta fram allt det positiva. Bland oss i föreningen Föräldrar i Sverige finns de som växt upp med att alternera boendet mellan pappa och mamma och som menar att det fungerat alldeles utmärkt.

Växelvist boende kanske inte passar alla, men utgångspunkten när föräldrabalken skall ändras måste vara att barnen bereds möjlighet att bo hos båda sina föräldrar och därmed få uppleva att dessa betyder lika mycket. Det är med den inställningen lagstiftare och utredare borde ta sig an uppgiften.

Vi kräver nu att det lagstiftas om dubbel mantalsskrivning för våra barn, vilket är det enda icke-kränkande alternativet, som erkänner och tillvaratar barnens självklara rätt men även alla föräldrars rätt att få vara "boföräldrar".

Begreppen "boförälder" och "underhållsskyldig" är å andra sidan skamfläckar och bör omedelbart elimineras ur lagrummet. Eller så skall alla föräldrar ha rätt att vara boföräldrar, betalföräldrar samt bidragsföräldrar.

GUNNAR JUTELIUS

Fris - Föräldrar i Sverige

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt