Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 14:22 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/magdalena-ribbing-en-inbjudan-ar-ett-vanligt-erbjudande-till-dem-man-vill-bjuda-det-ar-inte/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Magdalena Ribbing: En inbjudan är ett vänligt erbjudande till dem man vill bjuda. Det är inte detsamma som en order att gästerna måste infinna sig.

Vad måste en inbjudan innehålla? Ska man berätta vilken mat det blir? Hur tackar man nej utan att förolämpa? Måste man tacka ja till en bröllopsinbjudan? Hur skriver man att barn inte är medbjudna?

Frågorna om inbjudningar väller in. Det är säsong för kalas vilket gör att jag har samlat en del vanliga frågor och svarar på dem på en gång.

En inbjudan är ett vänligt erbjudande till dem man vill bjuda. Det är inte detsamma som en order att gästerna måste infinna sig. Inbjudan, antingen den sker skriftligt med vanlig post, vilket brukar ses som mest elegant, per mejl, muntligt i telefon eller med sms, ska förklara för gästen vad vederbörande bjuds till. Alltså tid, klockslag, plats, adress, typ av måltid, eventuell anledning till bjudningen, och en precisering av svaret, vart detta ska sändas och senaste datum. Skriv inte osa som ständigt missförstås, utan skriv svar.

Klädkod behövs inte till en som det heter vanlig bjudning där gästerna brukar umgås och vet vad som gäller, oftast ett steg eller två över vardagsklädseln. Är det en något mer formell bjudning blir det viktigt att skriva klädselangivelse som anger nivån på bjudningen: minst formellt på den skalan är Kavaj, steget över är Mörk kostym, steget däröver Smoking och överst på finhetsskalan Högtidsdräkt lika med frack/hembygdsdräkt/uniform.

Maten ska traditionellt vara en överraskning som inte meddelas i förväg om det inte är en bjudning kring en delikatess: kräftskiva, surströmmingskalas, fettisdagsfest, ostronsupé, ärtsoppsmiddag. Gäster som ogillar den aktuella delikatessen tackar nej och anger då skälet vilket ger inbjudaren en möjlighet att säga ”välkommen, vi ordnar sill och potatis i stället till dig”. Har man intoleranser mot viss mat måste man meddela detta vid svaret. Om man endast tål mycket speciell mat som grönsaker vuxna över jord, kött från vilda djur eller annat ovanligt, erbjuda sig att medföra en egen rätt.

Vill eller kan man inte gå på bjudningen skriver man det i det vänliga svar som varje inbjudan förtjänar, exempelvis ”Tack för vänlig inbjudan till middag den xx, tyvärr är jag förhindrad att närvara.” Det är helt korrekt att svara så, men är det lite närmare vänner som bjuder är det trevligt att förklara om man vill: ”tyvärr har jag redan lovat att just då vara med på ett kusinmöte/hälsa på mormor/resa till X-köping” eller vad det kan vara. Men man måste inte precisera sitt nej tack! Och inbjudare som surnar till över att alla gäster inte tackar ja är lite oförståndiga. Alla man känner har inte tid eller möjlighet att vara med på det som man bjuder till.

En inbjudan till ett bröllop skiljer sig inte från andra inbjudningar, den är vänligt avsedd men inte en kommendering. Många tycker numer att bröllop blir för dyrt för dem, det förväntas både medverkan vid svensexa/möhippa för ganska mycket pengar, kanske nya kläder eller hyra av sådana, eventuellt också en avgift för att få vara med på kalaset – och så en present som ofta anges i önskelista med alltför dyra alternativ. Kan man inte gå tackar man artigt nej till bröllopsfesten. Vill man gå på den kräver man verkligen inte att få ta med en objuden gäst. En bröllopsinbjudan innebär inte alls att man har ”rätt” att medföra en egen vän.

Om inbjudaren inte vill att gästerna ska ta med sina barn skrivs detta tydligt ”tyvärr kan vi inte ta emot våra gästers gulliga barn, undantaget bebisar som ammas”. Om några gäster ändå kommer med sina barn får man försöka hantera detta, kanske med barnvakt som stand-in, men det är alltså helt fel och oartigt av gästerna i så fall.

Till sist: trevliga väluppfostrade gäster tackar för senast med ett kort, mejl, sms efter bjudningen. Alltför många ids inte göra denna enkla tacksamhetsgest och tycker inte att det spelar någon roll. Men jag har under min långa tid som folkvettsexpert aldrig hört en värdperson som inte har blivit glad över sina gästers tack!

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt