Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Misstänkt jäv i samarbete som blev miljonklipp

Statliga Apoteket har ett avtal med den ­digitala vårdgivaren Min doktor. Samarbetet innebar ett miljonklipp för Min doktors största ägare Christian W Jansson – som också är styrelseordförande i Apoteket. Efter DN:s frågor ska Apoteket nu se över sina rutiner och dess styrelse ta upp frågan om jäv.

DN har i flera artiklar granskat de digitala vårdgivarna Kry och Min doktor som blir alltmer populära i Stockholm.

Avtalet mellan Apoteket och Min doktor, som DN tagit del av, innebär bland annat att parterna marknadsför varandra på sina respektive hemsidor och appar, samt att Apoteket utför gratis blodtrycks­mätningar på Min Doktors patienter. I avtalet ingår att parterna inte ska ersätta varandra ekonomiskt utan själva stå för alla kostnader som uppstår till följd av samarbetet.

Samarbetet blev offentligt i mars 2016. Det fick uppmärksamhet i medier, bland annat i Dagens industri som kallade det ”ett genombrott” för Min doktor, då ett bolag med en årlig omsättning på 6,8 miljoner kronor (att jämföra med Apotekets 20 miljarder).

Även om inga pengar byter händer är inte minst exponeringen på Apotekets sajt och i deras app värd väldigt mycket för Min doktor, enligt Åsa Myrdal Bratt, varumärkeskonsult och ansvarig för ämnet på Berghs.

– Det ger dem självklart väldigt mycket trovärdighet. Statliga Apoteket förknippas med hög trovärdighet och då spiller det över på Min doktor. Det blir som en inte uttalad, men ändå visad, kvalitetsstämpel. Det är värt väldigt mycket.

Vad avtalet ger Apoteket i utbyte är mer osäkert, enligt Åsa Myrdal Bratt. Det kan hjälpa Apoteket att visa att de ligger i framkant och är moderna.

– Men det gäller för Apoteket att tänka till, står det här för den kvaliteten vi förväntas ha? Generellt påverkas två parter i ett sådant här avtal alltid av varandra, på gott och ont.

Även om Apoteket inte skulle tjäna något på samarbetet har Apotekets styrelseordförande, Christian W Jansson, gjort det. Han är nämligen största ägare i Min doktor, och var det även när avtalet skrevs i januari 2016.

Det sammanlagda värdet på hans aktier innan avtalet slöts var drygt 22 miljoner kronor, men enligt handlingar från en nyemission, som beslutades bara några dagar efter avtalet, hade värdet på hans aktier stigit med knappt 6 miljoner kronor.

Han köpte dessutom nya aktier vid tillfället för totalt nästan 7 miljoner kronor och i december 2016 uppgick värdet på hans totala aktieinnehav till drygt 67 miljoner.

Christian W Janssons ägandeskap i Min doktor har enligt Apotekets chefsjurist Anna Rogmark varit känt för såväl Apotekets styrelse, dess ledning, samt marknadsavdelningen, där avtalet slöts.

– Eftersom avtalet slöts på operativ nivå – och inte av styrelsen – betraktades det inte som en jävssituation, säger Anna Rogmark.

Claes Sandberg är professor i civil­rätt vid Stockholms Universitet och före detta ordförande för Institutet mot mutor. Med tanke på omständigheterna borde Apoteket ha övervägt att lyfta frågan om samarbetet till den egna styrelsen, utan att de ­jäviga styrelseledamöterna när­varar, tycker han:

– Situationen är så pass speciell. Det skulle kunna vara så att styrelsen funnit samarbetet förenligt med Apotekets intressen, men då skulle man i alla fall ha undanröjt tvivel om det, säger han.

Christian W Jansson säger själv att han tog upp frågan om ”intressekonflikt” i Apotekets styrelse 2014:

– Då enades man om att det inte var någon konflikt. Men med tanke på att du nu ställer frågan på nytt kommer jag vid styrelsemötet på tisdag att ställa frågan ännu en gång.

Christian W Jansson och en annan styrelsemedlem, som också sitter på dubbla stolar, kommer inte att vara delaktiga i beslutet utan lämna rummet.

Diskuterades din inblandning i Min doktor i samband med att sam­arbetet inleddes?

– Absolut inte. Jag har ingen aning om det samarbetet. Jag har aldrig varit inblandad, säger Christian W Jansson.

Enligt chefsjuristen Anna Rogmark informerades styrelsen efter att avtalet slutits. Christan W Jansson själv säger dock att han fick reda på det via en barnmorska på Min doktor:

– I en redogörelse på ett styrelsemöte med Min doktor i februari 2016 fick jag klart för mig att vår barnmorska som förskriver p-piller har ett krav på att man tar blodtryck innan p-pillerna lämnas ut. Och när jag ställde frågan om hur löser vi det fick jag veta att vi har gjort ett avtal med Apoteket. Punkt slut.

Apotekets vd Ann Carlsson vill inte ställa upp en på intervju om sam­arbetet med Min Doktor men uppger följande i en skriftlig kommentar:

– Beslutet om att samarbeta med Min Doktor är taget på affärsmässiga grunder eftersom vi ser att allt fler kunder vill handla samt hantera sina recept och läkemedel på vår hemsida och via vår app.

Apoteket ska nu se över sina ­rutiner, skriver hon vidare:

– Med anledning av de frågor vi fått kommer vi att utvärdera våra rutiner och se om vårt regelverk behöver förändras när det gäller samarbeten med företag där medarbetare eller andra med koppling till Apoteket har intressen.

Mikael Damberg, Närings- och innovationsminister (S) är ansvarigt statsråd för statligt ägda bolag. Han ser inga problem med affären:

– Regeringskansliet har hela tiden varit informerat om Christian Janssons engagemang i Min Doktor. Bolaget har varit tydligt med att beslut om affärssamarbete mellan Apoteket och Min Doktor har fattats på operativ nivå, det vill säga styrelsen har inte fattat beslut i frågan, uppger han via sin pressekreterare.

När Min doktor, som formellt heter MD International, gjorde nyemission i augusti 2015 kostade varje aktie 20 000 kronor. Christian W Jansson var redan då största ägare.

I februari 2016, efter att avtalet med Apoteket blivit klart, köpte Jansson aktier till ett värde av ­nästan 7 miljoner kronor. De kostade då 25 000 kronor styck. Vid företagets nyemission i december 2016 kostade aktierna 40 000 kronor styck. Christian W Jansson stod då för ägandet av 1 685 aktier av totalt 6 100 aktier.

Källa: Bolagsverket

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.