Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/nisses-aterkomst-kan-droja/

STHLM

Nisses återkomst kan dröja

DN:s Eva-Karin Gyllenberg svarar.

Hej! Gick förbi Nils Ferlins torg för en vecka sedan och saknade statyn. Vart har den tagit vägen? Hoppas att den återkommer. För övrigt undrar jag litet över bruket av Plats respektive Torg. Nils Ferlins Torg är rätt litet, borde inte det heta Nils Ferlins Plats istället? Medborgarplatsen är väl tillräckligt stor för att egentligen vara ett torg. Göteborg verkar ha en hel del Platser

Thomas Ålander, Knivsta

Svar: jag kan trösta dig med att du inte är den ende som saknar Nils Johan Einar Ferlin på Klarabergsgatan, eller som du så riktigt påpekar Nils Ferlins Torg. Jag kan hålla med dig om att Plats känns mer motiverat än Torg i detta fall. Har jag förstått det hela rätt så finns det inga riktlinjer för hur stor en Plats ska vara för att kallas plats och inte torg.

Jag kontaktade Anita Pettersson på samlingsenheten vid Stockholms stadsmuseum, som har koll på den offentliga konsten i Stockholm. Det var inget roligt besked Anita lämnade efter att ha talat med Trafikkontoret.

– Arbetet på och vid Nils Ferlins torg och Klarabergsgatan kan antagligen inte slutföras helt förrän 2018, säger Anita.

– En provisorisk återplacering av skulpturen eventuellt kan göras. Vi ska diskutera det, säger Anita, som ber att få återkomma.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt