Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 01:24 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/nu-staller-de-mest-utsatta-krav/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nu ställer de mest utsatta krav

Nu samlas kvinnor och flickor med erfarenhet av prostitution, respektive missbruk och kriminalitet i ett upprop mot övergrepp. I uppropen #intedinhora och #utanskyddsnät berättar de sina historier och ställer krav på politiska förändringar.

Amanda och Gabriella är i dag 18 och 19 år gamla. De hamnade båda i prostitution genom internet när de var minderåriga. Nu har de kommit ur prostitutionen och har startat uppropet #intedinhora. De är kritiska till hur arbetet mot prostitution ser ut.

– Min rättsprocess har pågått i ­flera år nu och jag var ett barn när de här brotten begicks mot mig. Prostitutionsärenden är otroligt nedprioriterade, säger Gabriella.

Det är också en av de förändringar som #intedinhora vill se. Bland kraven i uppropet finns ökat ­rättsskydd för prostituerade, förbyggande insatser riktade mot flickor och kvinnor, ett utökat stödprogram med praktisk och psykiatrisk hjälp samt högre kompetens på området inom vård rättsväsende och skola.

Sedan sexköpslagen infördes år 1999 har ingen dömts till fängelse för köp av sexuell tjänst.

Däremot har desto fler fått ett fängelsestraff för köp av sexuell handling av barn. Men för att någon ska dömas till det brottet måste det finnas bevisning på att sexköparen visste att den prostituerade var under arton år.

– Man känner sig inte trodd. Samtidigt vet man vad de här männen är kapabla till. Det känns hopplöst att driva en rättsprocess som tär så mycket på en när resultatet blir så litet, säger Amanda.

Det är många som inte lyckas ta sig ur prostitutionen. Amanda och Gabriella säger att den bristande eftervård som erbjuds gör att drabbade återfaller i prostitution när de tagit sig ur.

– Efteråt får man ingen hjälp att bearbeta sina trauman och myndigheterna förstår heller inte ens situation. Det gör att många glider tillbaka in i ett självskadebeteende och återgår till prostitution, säger Gabriella.

Samtidigt som #intedinhora växte fram kom också #utanskyddsnät. I denna grupp finns också kvinnor med erfarenhet av prostitution och även av missbruk och kriminalitet.

”Kära medmänniskor! Får vi kalla er det? Räknas vi? Eller var går gränsen för er medmänsklighet?” så börjar texten där de kvinnor och flickor som skrivit på uppropet #utanskyddsnät berättar om sina erfarenheter och ställer krav.

Likt #intedinhora har många mötts av oförstående från myndigheter när de har sökt hjälp.

– Det som är värst är skammen. Den skapar ett sånt otroligt lidande som kunde undvikas om det fanns bättre stöd att få, säger Erica Lejonroos som är en av initiativtagarna till uppropet.

På skyddade boenden, inom psykiatrin och flera andra sociala insatser finns i dag krav på drogfrihet. Men #utanskyddsnät kräver ändring på detta. De trycker också på vikten av kompetenshöjning bland myndighetspersonal och avgiftningsprogram för kvinnor.

– Är man fast i missbruk, kriminalitet eller prostitution, eller alla tre, har man ofta erfarenheter av sexuella övergrepp. Man behöver en fristad, där man kan känna sig trygg, säger Lotten som också är en av dem som drog igång uppropet.

Uppropen har mycket gemensamt, men de är separata. Enligt båda uppropens initiativtagare så kompletterar de varandra.

– Alla som lever i missbruk och kriminalitet är inte prostituerade, alla prostituerade är inte kriminella eller missbrukare. Men båda grupperna är otroligt utsatta och det börjar ofta i ung ålder, säger Lotten.

Prostitution benämns ofta som världens äldsta yrke, men det stämmer inte. Det ska snarare beskrivas som ett av världens äldsta förtryck. Att prostitution är ett yrke är en seglivad myt som förminskar utsattheten hos personer i prostitution och normaliserar sexköp. Inget barn växer upp och drömmer om att sälja sin kropp.

Vi som undertecknar det här uppropet tillhör alltså inte någon gemensam bransch, men har en gemensam utsatthet; prostitution. Idag lyfter vi 141 röster som aldrig tidigare fått utrymme att höras.

“Jag gick i högstadiet när jag skrev med en man online, han visste min ålder och bad om att få köpa sex. Jag träffade honom och på väg till honom sa han att det här är onödigt att säga vidare sen, det här är hemligt. Det är bättre om ingen vet.”

“... ibland har jag inte vetat om jag ska lyckas ta mig därifrån levande. Det är väl det enda, jag vill inte dö som hora. Ibland tänker jag att det vore bättre om jag tar livet av mig innan de gör det. Ska jag ändå dö kan det väl få vara som människa.”

“Jag sålde sex när jag var 16 till och från tills jag var 18. Jag var i kontakt med soc, BUP och vuxenpsykiatrin men jag fick ingen hjälp. De visste om detta, jag skrek efter hjälp, men de hade ingen aning om vad de skulle göra.”

Nu har vi vittnat. Vi har ställt våra krav och vi förväntar oss att vårt mod gör skillnad. Nu är det upp till er att agera, att garantera vår rätt till trygghet och att se till att det här utnyttjandet får ett slut.

intedinhora

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt