Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 17:55 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/nya-hornsberg-har-en-gammal-historia/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nya Hornsberg har en gammal historia

Hornsberg på västra Kungsholmen var till för några år sedan Stockholms sista industriområde innanför tullarna. Asfaltverket och Jehanders grus blockerade (innan de flyttade) tillträdet till Ulvsundasjöns strand. De senaste åren har det ena bostadshuset efter det andra och nya kontorshus växt upp i det gamla industriområdet. Och sprängningarna i berget för en ny huslänga med 111 bostadsrätter vid Karlbergs­kanalen (kvarteret Glädjen) pågår för närvarande för fullt. Fyra femtedelar av Nya Hornsberg (eller nordvästra Kungsholmen) är just nu utbyggda.

Den historiskt första kända byggnaden i området var Hornsbergs slott som byggdes i ­mitten av 1600-talet, namnet efter fältmarskalken Gustaf Horn som belönades med marken som förläning av drottning Kristina 1646 för sina insatser i Trettioåriga kriget. Hornsbergs slott revs när Stora Bryggeriet, vars verksamhet varade i endast två decennier, byggdes på 1890-talet.

Projektet i slutet av 1800-talet att bygga en villastad, Hornsbergs villastad, med villastaden på Östermalm som förebild, misslyckades (efterfrågan uteblev) och i stället etablerades det ena koloniområdet efter det andra i Hornsberg i början av 1900-talet. Dessa avvecklades, ett efter ett, från 1930-talet och framåt, sånär som på ett, Karlbergs-Bro koloni­område, som fortfarande finns kvar vid Karlbergskanalen naturskönt beläget intill Lilla Hornsberg, (med anor som grindstuga till det gamla 1600-talsslottet) av Carl Michael Bellman omsjungen som krogen Fördärvet på 1700-talet, rivningshotad på 1950-talet men räddad och restaurerad av byggmästaren Olle Engkvist (1889–1969). Heder åt Olle Engkvist.

Från 1930-talet etablerades på de nedlagda koloniområdenas mark den ena industrin efter den andra och SL byggde bussgarage vid Lindhagensgatan och Dagens Nyheter byggde ett extra tryckeri i området under andra världskriget då upplagan ökade och tryckeriet i gamla Klara inte räckte till.

Och i slutet av 1990-talet ­bestämde sig staden för att förvandla industri­området Hornsberg till ett nytt bostadsområde. Arkitekterna Charlotte Holst och Mats Pemer på stadsbyggnadskontoret hade stort ansvar vid utformandet av Nya Hornsberg. Nu har de tillsammans skrivit en liten bok som kortfattat beskriver bakgrundshistorien och också de nya husen och tankarna bakom områdets utformning. Läsvärt för den Hornsbergs­intresserade.

Den historiskt första kända byggnaden i området var Hornsbergs slott som byggdes i ­mitten av 1600-talet, namnet efter fältmarskalken Gustaf Horn som belönades med marken som förläning av drottning Kristina.

Blogg: dn.se/blogg/epstein

Möt stockholmarna till­sammans med Lars Epstein – DN-fotograf sedan 25 år.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt