Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 10:04 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/o-partiet-vill-verka-for-okad-demokrati-i-ekero/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ö-partiet vill verka för 
ökad demokrati i Ekerö

De tycker att Ekerös lokalpolitiker håller varandra om ryggen över partigränserna och att de politiska besluten tas i slutna rum. Missnöjet med bristande demokrati och ensidig satsning på kommuncentret Tappström fick dem att bilda eget parti.

Politiska partier föds ur missnöje. Lokala partiers moderkaka är ofta missnöje med uteblivna satsningar i det egna grannskapet. På det sättet är Ö-partiet typiskt för de nya partier som ställer upp i höstens val. Över ett matsalsbord i Stenhamra diskuterar en före detta direktör, ett sparkat fackombud för lärarna och en kyrkvaktmästare vad de tycker om Ekerö kommun och dess politiker.

Det är sällan några lovord kommer över Tommy Liljeros, Ylva Fors­lids eller Desirée Björks läppar. Tommy Liljeros har ägnat mycket kraft åt föreningslivet, Ylva Forslid har suttit i många fackliga förhandlingar med kommunen och Desirée Björk har kämpat länge mot oönskade 3G-master på Adelsö. De tre står överst på Ö-partiets valsedel.

– Vi upplever att ledande politiker har svårt för att lyssna och förstå. Så i höstas började vi diskutera om att starta eget, säger Ylva Fors­lid.

Partiet är ännu purungt. Ingen av de 24 på valsedeln har varit partipolitiskt aktiv tidigare. Partiet har haft några möten redan och tycker att de samlat hyggligt med folk. De flesta på valsedeln bor på Färingsö där Stenhamra fram till början av 70-talet var huvudort i en egen kommun. Nu vittnar ett centrum där den övergivna Ica-butiken ser ut som en nedklottrad bunker om att närservicen kanske var bättre förr.

– Vi är inget Färingsö. Men många är missnöjda över att kommunen bara satsar på Tappström. Här bor i alla fall ungefär en tredjedel av kommunens invånare, säger Tommy Liljeros.

Ö-partiets partiprogram är ännu inte klart. Men flera av de frågor partiet tänker driva är klara. Ekerö tillhör inte de kommuner som bygger mest och hyresbostäder är en bristvara.

– På Adelsö är det omöjligt för unga att hitta någonstans att bo. De får ingen bostad i kommunen över huvud taget. Här byggs nästan bara villor och bostadsrätter, säger Desirée Björk. Ö-partiet vill att det byggs bostäder för alla – även ungdomar, äldre och flyktingar.

– Om Ekerö bygger 300 bostäder om året kan vi ta emot 100 flyktingar om året. Vi tycker att argumentet att kommunen inte kan ta emot flyktingar för att det inte finns några bostäder är löjligt. Att bygga bostäder är ju kommunens ansvar, tycker Tommy Liljeros.

Frågan om friskolor debatteras mycket på Ekeröbloggen som är lite av Tommy Liljeros skötebarn. Företag och personal har lagt in förslag om att ta över skolorna i Tappström, Sandudden och Drottningholm.

– Vi är oroliga för att man inte utgår från någon pedagogisk idé och inte tycks bry sig om vad personalen tycker, säger Ylva Fors­lid.

Även den i många år så heta frågan om Förbifart Stockholm, motorvägen som ska dras genom delar av Ekerö kommun, finns med i partiprogrammet. Där vill partiet ha en ny folkomröstning, även om det inte längre finns något kommunalt veto.

– Det förekom ingen offentlig debatt om kommunens yttrande – som är positivt till förbifarten. Det finns en samförståndsanda bland politikerna i Ekerö som gör att det inte blir någon offentlig diskussion om viktiga frågor och det är svårt att få insyn, säger Tommy Liljeros.

Anders Sundström

anders.sundstrom@dn.se 08-738 21 13

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt