Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 14:21 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/olika-men-anda-lika/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Olika men ändå lika

Hundar är som pride: alla är olika men lika mycket värda. I Svenska Kennelklubbens tält kan minglare testa vilken hundtyp man är.

Klockan är strax efter 14 och det minglas redan i Pride Park på Östermalms IP. Vid ett av alla regnbågsutsmyckade tält står en liten folksamling och fyller i ett test på ett papper. En ung kvinna i gruppen läser högt:

”Trivs i sociala sammanhang och gillar när familjen är samlad. Tar gärna en promenad men överdriver helst inte i motionen”

– Jag är en sällskapshund. Det var ju det jag trodde, säger Sofia Hasselström, som pausar från jobbet i  kinkykvarteret för att göra Svenska Kennelklubbens hundtypstest under promenaden med lilla Myra, en sjuttonmånaders russkiy toy.

Här i klubbens tält i Pride Park på Östermalms IP kan besökare förutom att teckna hundförsäkring och få allehanda råd i diverse hundfrågor, alltså göra ett plojartat test för att få reda på vilken hundtyp man är.

– De flesta blir faktiskt sällskapshundar, men rätt många får lika många träffar på vakthund. Man kan ju vara en social varelse och en ensamvarg på samma gång, säger Hans Rosenberg, som är klubbens talesperson i tältet.

Det är första gången Kennelklubben deltar aktivt under Pride-veckan, men enligt klubben är det en självklarhet att de stöttar evenemanget.

– Hundvärlden speglar en syn på ett samhälle där alla är lika mycket värda oavsett hur man ser ut eller om man är han, hon eller hen. Men det vi har gemensamt är vår kärlek till hunden, säger Hans Rosenberg.

Han är själv hundägare men har för dagen lämnat sina två fyrbenta vänner hemma: att hänga med husse i värmen i tio timmar är inget som han tror att de skulle uppskatta.

En och annan hund syns förvisso på området, men flera av de som besöker tältet är faktiskt icke-hundägare. Många ställer frågor om passande hundraser och om skötsel. Det råder ingen tvekan om att den rådande hälsovurmen går igen i  hundvärlden: Man kan se frekventare veterinärbesök och satsningar på ekologisk hundmat – en trend som även syns på många av Stockholms restauranger som börjat servera hälsosam hundmat.

– Förut pratade man om hunden som husdjur, i dag talar man om den som en familjemedlem. Hunden är en varelse man verkligen månar om och vill ge bästa möjliga vård, säger Hans Rosenberg.

Han hoppas på att många – såväl fyrbenta som tvåbenta figurer – kommer gå med i klubbens ekipage i lördagens parad.

– Vi har inget krav på att man är hundägare men har uppmanat folk att klä sig i kärlekens färg – rött.

Enligt Jordbruksverket finns det 113 907 hundar registrerade i Stockholm – en siffra som i själva verket är högre eftersom det finns ett stort mörkertal. Bland de populäraste raserna ligger – liksom i övriga landet Golden retriever, labrador och schäfer i topp, men bland bubblare syns raser som fransk bulldogg och mops. Raser som Hans Rosenberg tycker passar storstadsbon bra.

– Det är småhundar som inte behöver jättemycket motion. Och som man vid behov kan stoppa ner i väskan, om än bara för kortare stunder.

Innan vi lämnar tältet ger DN:s reporter sig själv i kast med hundquizet:

”Är självständig och kommer inte alltid om någon ropar, det kan finnas viktigare saker att göra just då...”.

Jakthund. Jasså. Självbilden var ju en typisk sällskapshund.

I Stockholms län finns 113 907 hundar registrerade.

Bland kommunerna ligger Stockholms i topp med 13 855, följt av Bromma med 3 287 och Hägersten med 2 581.

Källa: Jordbruksverket

På lördag klockan 13 går paraden av stapeln.

Paraden har årligen hållits i Stockholm sedan 1998 och samlar närmare en halv miljon åskådare.

Vem som helst kan gå med. ­An­mälan för fordon och ekipage är dock stängd.

Arrangören rekommenderar Tegelbacken och Vasagatan för den som vill se ekipagen bra.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt