En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 22:28
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/omojligt-forutse-vart-luftfarden-gar-luftballonger-vinden-avgor-var-farkosten-kan-landa/
Omöjligt förutse vart luftfärden går. Luftballonger. Vinden avgör var farkosten kan landa
Av Carola Ålstig
För några kvällar sedan fick överraskade Östermalmsbor se en luftballong landa i Tessinparken. En boende i området larmade polisen då han trodde att ballongen skulle störta ned bland husen. Polisen skickade dit tre bilar och larmade brandkåren och ambulansen. Så när luftballongens passagerare och dess förare Robert Walker landat möttes de av ett uppbåd av poliser och en mängd nyfikna åskådare.
- Meningen var att vi skulle landa på Gärdet, men vindarna avtog kraftigt under kvällen, så när jag såg hur lugnt det var i parken valde jag att landa där, berättar Robert Walker.
Han förklarar att man är mycket vindberoende som luftballongsförare, och ibland finns helt enkelt inte vind att ta sig dit man planerat.
- Men ballongen är lätt att hantera, och jag skulle kunna gå ned och göra en fickparkering om det krävdes.
Casbar Andersson
, flygchef på det kommersiella företaget Ballongflyg Upp & Ner, förklarar att det aldrig går att förutse precis var luftballongen kommer att landa. Befälhavaren ombord får hela tiden vara beredd att omplanera färdriktningen beroende på vart vinden för luftballongen. Men vanligtvis landar man på fotbollsplaner, på stora gräsfält och i parker.
- Och riktigt vindstilla kvällar då det inte blåser någonting behövs kanske bara ett område på femton gånger femton meter för både start och landning.
För att få köra en luftballong krävs ett ballongcertifikat, som Luftfartsverket utfärdar. Det är sedan trafikledartornet på Bromma flygplats som ger färdtillstånd och som ser till att ballongerna inte krockar med deras flygplan. Några direkta regler för var luftballongerna får och inte får landa finns inte, men det är oftast inte några problem i Stockholm eftersom stan har gott om grönområden.
- Statistiskt sett är ballongflygning ett av de säkraste sätten att färdas i luften. Det finns helt enkelt inte mycket som kan gå snett, berättar Casbar Andersson.
Hos citypolisen får man ta emot högst två tre liknande samtal från allmänheten per år, och då handlar det i regel om någon som tror att en luftballong håller på att krascha. Och polisen upplever inte ballongerna över stan som ett problem. Fakta/ballongflygning
För att få föra luftballong krävs ett certifikat utfärdat av Luftfartsverket. För att få det måste man veta hur ballongen fungerar, kunna avläsa vindar etc. Efter minst 16 timmars flygning för en instruktör är det dags att flyga upp för en examinator.
För att driva ett luftballongföretag i kommersiellt syfte krävs tillstånd av Luftfartsinspektionen. En mängd regler måste följas. Ballongförarna måste bland annat ha haft sitt certifikat i minst 24 månader med minst 100 timmars privatflygning.
Luftballongerna har alltid en följebil med sig på marken.
En flygtur över Stockholm kostar mellan 900 och 1 600 kronor beroende på vad som ingår i turen, exempelvis picknick eller ej, och hur lång tid färden varar.