Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 23:28 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/pa-agesta-naturistbad-bjuds-det-pa-grillat-och-naket/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

På Ågesta naturistbad bjuds det på grillat och naket

Somrig grilldoft svävar över Ågesta naturistbad i Farsta. Ett 30-tal personer har samlats för att bada bastu, grilla och ta sig ett dopp i Magelungen – näck förstås.

Vid femtiden varje onsdag tänds grillen av medlemmarna i naturistföreningen EOS. På stranden finns en bastuvagn laddad med ved för badgäster som inte tycker att 20 grader i vattnet är varmt nog.

Ågesta är Stockholms stads enda officiella naturistbad och har 28 år på nacken. En solig dag är stranden fylld av uppemot 200 badgäster – de allra flesta utan badkläder.

– Det är ett jättepoppis bad. Man får ha på sig badkläder om man vill, men det är inte många som har det, 98 procent är nakna när de badar och solar, säger Gertie, styrelsemedlem i naturistföreningen EOS.

Bredvid sig har hon alltid ”Dramaten”-väskan med en vimpel märkt EOS info – naturistföreningen som har cirka 150 medlemmar. Långt ifrån alla på stranden är med i föreningen. Hit kommer såväl barnfamiljer som par i alla åldrar, liksom många äldre, både kvinnor och män.

– En barnfamilj svarade i en enkät att de egentligen inte var så mycket för det här med nakenhet. Men att det är så rent, ordnat och lugnt och att det var därför de kom hit. Det tycker vi är ett bra betyg, säger Curt som också sitter i styrelsen.

En del gäster lockas hit också av ren nyfikenhet, eftersom total nakenhet aldrig upphör att kittla.

– Men det är inte så påtagligt, och det är inget som stör direkt. Ofta slutar det med att de tar av sig kläderna själva eftersom alla andra är näck, säger Tore.

Han har varit med i föreningen sedan 70-talet och upplevt badmodet och kroppsidealens böljande påbud. Från 70-talets självklara nakenhet via 80-talets topless-trend, till den i dag mer spretiga utvecklingen mot både string och burkini.

– Ett tag var nästan alla topless, men sedan dess har det gått tillbaka, eller en del kallar det framåt. Jag tycker nog att det är sämre. Om man nu vågar slänga av sig toppen så är det väl bra det. Bikinis är ju så himla små i dag att man undrar vad det är för skillnad mellan att vara naken och ha en bikini, med string visar man ju skinkorna, säger Tore.

Varför den tyska naturistvågen och folkrörelsen, FKK, Fri kroppskultur, aldrig svepte in över Sverige, kan medlemmarna runt grillen bara spekulera i.

– Jag tror att den amerikanska kulturen styr oss svenskar väldigt mycket och amerikaner är ju kända för att vara ganska pryda. Jag tror inte heller att nakenverksamheten kommer att blomstra när många kommer till Sverige med andra religioner , säger Curt.

Kopplingen mellan nakenbad och sex är en vitt spridd föreställning föreningen tvingas brottas med. För ett par år sedan blev det högljudd debatt efter klagomål över att personer hade ogenerat sex på en nakenstrand i Mellbystrand.

– Det är inte mer sådant här än på andra ställen där folk har badbyxor. Man kopplar det med sex bara för man att naken. Om du går till Vanadisbadet så står ofta par och hånglar i vattnet, och ingen säger något om det. Men om de hade varit nakna, oj, oj, oj, då hade folk genast reagerat. Det är en fördom, naturism har inget med sex att göra, säger Tore.

På stranden stor som en halv fotbollsplan är medelåldern kring femtio, och kropparna långt ifrån retuscherade. Acceptansen och toleransen för hur man får se ut är stor.

–  Jag tycker att man ska se ut som man ser ut, inte hålla på och operera sig. Man måste ha lite mer spännvidd när det gäller kroppsideal. Det är den filosofi som människorna här på Ågesta har, det är ju inte de mest sminkade som är här, säger Curt.

Att våga visa sig naken kan också vara en generationsfråga, ett mod som växer med åren, slår de fast.

– Jag är vän med min kropp. När man blir äldre bryr man sig inte lika mycket om hur man ser ut. Att saker måste vara så bra och se bra ut, det växer man ju ifrån. Folk får acceptera hur man är, säger Curt.

Det mest påtagliga med nakenheten är snarare att den skapar en outtalad gemenskap som man inte hittar lika ofta på vanliga så kallade textilstränder, enligt medlemmarna.

– Det är väldigt lätt att få kontakt med folk här. Det gäller alla naturistställen, man pratar med varandra. Tar man av sig kläderna så är man mer lika. Här får man se ut hur man vill och ingen har några synpunkter på det. Ågesta är väldigt befriande på det sättet, säger Tore.

Brunnsviken – Stockholm

Spontant nakenbad vid Botaniska Institutionen (Universitetet). Klippbad med solavsatser.

Kärsön – Stockholm

Spontant nakenbad på udde i norra änden av Kärsön i Mälaren nära Drottningholms Slott.

Svärdsön – Saltsjöbaden

Spontant klippbad i Erstaviken, söder om Saltsjöbaden.

Glasbruksudden – Nacka

Nakenbad på klipporna i nordvästra änden av Glasbrukssjön.

PG:s udde – Nacka

Spontant nakenbad i norra änden av Källtorpssjön med klippstrand, mittemot Hellasgården.

Källa: Scandinavianaturist.org

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt