Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Polischef: Vi ska inte jaga pinnar

Polisledningen bemöter nu kritiken mot mängdbrottssatsningen ”Alcatraz”. – Vi ska låsa in fler kriminella, inte jaga pinnar, säger regionpolischef Ulf Johansson.

Som DN berättat inleder Stockholmspolisen den 1 april en tre månader lång insats för att vända minussiffror till plus. Kritiken har inte låtit sig vänta. Poliser på olika nivåer hävdar att exempelvis lättutredda trafik- och narkotikabrott prioriteras framför mer allvarlig brottslighet – allt för att ledningen ska leva upp till regeringens krav på ökad effektivitet.

Regionpolischef Ulf Johansson, ytterst ansvarig för projekt ”Alcatraz”, avfärdar detta som missförstånd.

– Visst har polisen historiskt ägnat sig åt pinnjakt för att få resultatet att se bättre ut. Men att vi nu satsar på narkotika och trafikbrott beror på de lokala problembilderna. Öppen narkotikahandel, drograttfylla och olovliga körningar upplevs av många medborgare som stora bekymmer, säger Ulf Johansson och utgår från att kritiken beror på bristande kommunikation.

– Vi har en läxa att göra och måste öka förståelsen och delaktigheten bland personalen, säger han till DN.

Parallellt med Alcatraz satsar polisen, tillsammans med åklagarmyndigheten, på att snabbutreda fall som blivit liggande. Och att spanare då sätts bakom skrivbordet är inget konstigt, enligt Ulf Johansson.

– Även de får naturligtvis hjälpa till att beta av balanser, så att vi sedan ska kunna ägna oss åt färskare fall. För varje individ handlar det om två veckors arbete, det får inte hela spaningsverksamheten att avstanna.

Vad händer om siffrorna inte vänt den 30 juni?

– Ja, då återstår väl att lägga in ännu ett kol och fundera klokt ihop med våra medarbetare, svarar Ulf Johansson.

En som redan nu efterlyser radikala åtgärder är Jonas Trolle, biträdande chef för Södermalmspolisen.

– Grundproblemet är att det finns för få utredare. Det är dags att sätta ned foten och skära rejält i allt som inte är absolut nödvändigt för det vi förväntas göra, om det nu är det viktigaste. Hundratals personer skulle kunna frigöras om vi skar ned inom exempelvis underrättelse, spaning och kommunikation, säger han.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.