En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:25
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/pressad-forlossningsvard-far-hojd-ersattning-fran-oktober/
Pressad förlossningsvård får höjd ersättning från oktober
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
När den borgerliga alliansen i Stockholms läns landsting klubbade budgeten i juni fanns ingen höjning av ersättningen till förlossningsvården med. Men efter att pressen har ökat med personalflykt och med allt fler kvinnor som tvingas att föda på sjukhus i andra län, vilket DN beskrivit i flera artiklar, skjuter nu den borgerliga alliansen till mer pengar redan under löpande budgetår.
Har ni missbedömt läget?
– Alla som har följt mediebevakningen ser att det finns behov. Det är en knepig situation. Det normala är att vi lägger helårsbudgetar. Men när vi har dialog med verksamheterna förstår vi hur behoven ser ut, säger Anna Starbrink (L), sjukvårdslandstingsråd.
Det är ersättningen till vårdval förlossning som nu höjs med 120 miljoner kronor per år, en höjning med tio procent och som motsvarar 4 000 kronor per förlossning. Höjningen görs i två steg med fem procents höjning den första oktober. Ytterligare en femprocentig höjning görs i maj 2018.
Enligt Ella Bohlin (KD), sjukvårdslandstingsråd med ansvar för bland annat förlossningsvården, ska pengarna gå framför allt till att öka grundbemanningen på förlossningsklinikerna.
– Det har varit en extra tuff sommar. Personalen är nyckeln i allt det vi gör för förlossningen. Det är deras insatser som gör att vi kan säkra kvaliteten i förlossningsvården, säger Ella Bohlin.
Den borgerliga alliansen poängterar att det handlar om en nivåhöjning, och ingen tillfällig satsning.
Landstingsrådet Gustav Hemming (C) säger att det är viktigt att få en stabilitet i förlossningsvården.
– Vi ser att de insatser som har gjorts inte har varit tillräckliga. Vi behöver se till att få en stabilitet i förlossningsvården så att arbetsplatserna får en tryggare arbetsmiljö, så att man kan göra lönekarriär och genomföra inskolningar som fungerar. En så här stor höjning är tillräckligt mycket för att det ska göra skillnad, säger Gustav Hemming.
Åsa Wijkström, patientområdeschef för graviditet och förlossning på Karolinska universitetssjukhuset, välkomnar att förlossningsvården nu får en ekonomisk förstärkning.
– Det är betydelsefullt att förlossningsvården får mer pengar. Vi brottas med brister i bemanningen. Om vi kan öka grundbemanningen kan vi också öka barnmorskans närvaro hos kvinnorna under förlossningsarbetet, säger Åsa Wijkström.
På Karolinska Huddinge har flera förlossningsrum varit stängda