Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 12:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/processen-en-besvikelse-for-nastan-alla/

STHLM

Processen en besvikelse för nästan alla

Det är få som är nöjda över att Stockholms läns ambulans­helikopter nu ska flytta. Ändå är det bara dagar kvar tills helikopterns placering byts från Värmdö och Mölnvik till Norrtälje och Mellingeholm.

Stockholms läns ambulanshelikopter har haft en tillfällig placering i Mölnvik på Värmdö i tjugofyra år. Geografiskt ligger platsen exemplariskt, mitt i länet och med närhet till skärgården.

Men i övrigt ställer omgivningen till bekymmer. Bilvägar, hamburgerrestaurang, köpcentrum, skog och berg – det är den så kallade hinderfriheten som brister i området kring helikopterplattan.

– En gång krossades en glasdörr på bilaffären i närheten och vi har skadat lack och rutor på massor av bilar. Det är ren tur att ingen människa blivit skadad, säger Anders Johnsson, flygplatschef i Mölnvik.

Det var han som fattade beslutet om att stänga flygplatsen på grund av säkerhetsskäl i början av sommaren. Politikerna i Värmdö kommun har sedan dess hoppats på att beslutet ska ändras, men nu står det klart att de mister ambulans­helikoptern.

– Vi fick en förvarning före sommaren, men vi hade önskat att situationen hade kunnat lösas på ett annat sätt. Vi vill verkligen ha kvar ambulanshelikoptern i kommunen, säger Deshira Flankör (M), från kommunfullmäktige i Värmdö.

För politiker och tjänstemän i landstinget kom beslutet om att flygplatsen i Mölnvik skulle flyttas som en överraskning. De nåddes av beskedet så sent som den 25 augusti.

– Det har kommit signaler, men med kort varsel, säger Nils Edsmalm som arbetar på Stockholms läns hälso- och sjukvårdsförvaltning.

Landstinget har sedan förra året arbetat för att göra Mölnvik till en permanent helikopterplatta, en process som stoppades när beskedet om stängningen kom. Trots den plötsliga svängningen är Värmdö kommun nöjd med samarbetet med landstinget.

– Vi har haft en bra dialog. Men samarbetet verkar inte ha varit optimalt mellan landstinget och operatören, säger Deshira Flankör.

Att processen inte har gått som man önskat är något som Nils Edsmalm håller med om.

– Någonstans har det brustit, men jag kan ännu inte säga var.

De enda som verkar gå vinnande ur striden om ambulanshelikoptern är Norrtälje kommun. Lars Lindberger, pressansvarig hos kommunen, förklarar att de ser stora möjligheter med helikopterns flytt och att de hoppas att den blir kvar efter att det treåriga avtalet löper ut.

– Vi ser bara fördelar med att ambulanshelikopter kommer hit till oss, säger han till DN Stockholm.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt