Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 14:24 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/punkrocken-har-blivit-kultur/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Punkrocken har blivit kultur

Av PATRIK SVENSSON

Punken, den svenska, oförstörda, icke-kommersiella, kommer till Studio 1 i Kulturhuset med start på fredag den 7 januari klockan 11.

Tidsdokument från punkens gyllene era, 1978-82, visas på utställningen "Bara Punk".

Iden till utställningen fick producenten Lena Björklund när hon läste om punkens historia i rocktidningen "Backstage". Hon kände att det var dags att blicka tillbaka på en tid som var levande och kul. Samma glädje och entusiasm som förr fann hon när hon ringde runt för att få hjälp med material och fakta till utställningen.

"En tid med kraft"

- Folk blev glada när jag ringde. Alla ville hjälpa till - för det var ju en tid med kraft, energi och möjligheter; en hejdlös rörelse som bara kokade i gång.

Hennes medhjälpare, nittonåriga Isabella Pakkala, upplever i dag lite av det Lena gjorde i början av 80-talet då kompisar slog sig samman, med billiga gitarrer och trummor. De övande i källarlokaler, utan musikalisk skolning men med uppfriskande kaxighet.

- Men då fanns det inga som hade Yngwie Malmsteenskomplex, säger Lena. Folket gick runt med knappmärken som det stod "Skippa idolerna - lira själv".

Typiskt för punken är det opretentiösa, det enkla. När det begav sig kunde nästan vilket band som helst få en spelning på lokal. I dag måste banden spela in demotejper och gå runt och marknadsföra sig på ett helt annat sätt.

Bara ett punkställe

Kända ställen som punkbanden och fansen hängde på var Ultra i Handen och Oasen i Rågsved. Dessutom fanns 30-40 andra föreningar runt Stockholm. För dagens punkare finns egentligen bara Cafe 44 på Söder. Där spelar varje onsdag två punkband.

Vad är drivkraften bakom punken

Lena och Isabella ser aningen förvånade och smått irriterade ut över frågan.

- Drivkraften

Vi kan inte analysera vad det var, bara spegla tiden som den då var.

Inget speciellt

Kanske det är just det som punken är - inget speciellt, förutom att den befäster unga männskors ilska och trots. Alla tider har haft sina revolterande ungdomar. Punken gav sin tids unga ett gemensamt ansikte. Klädseln, utseendet och musiken var provokativ men den gav också en känsla av gemenskap och därmed kraft.

Väggarna på Studio 1 kommer att vara fulla av bilder och affischer som påminner om en annan stil och tid. Videofilmer, diaspel och punkmusik kommer att göra sitt till för att förstärka känslan av närvaro.

Utställningen pågår till den 30 januari.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt