Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 00:15 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/ruvar-pa-hemligheter/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ruvar på hemligheter

Stockholms äldre hus har ofta ett intressant förflutet. Det gäller såväl de förnäma palatsen och borgarhusen som konstnärskåkarna på Södermalm.

Alla har sin egen historia att berätta. Det enda som krävs är någon som fattar pennan.

Statens fastighetsverk ger sedan en tid ut skrifter om husen i Stockholm; en av dem heter "Från röd bod till rosa palats". Den är skriven av Pia Huss och handlar om Centralpalatset.

Det ligger mitt på Tegelbacken med den japanska krogen Seikoen på bottenvåningen. I övrigt tycks huset vara tomt, det förefaller vara nedbrutet av övergivenhet.

Men så är det inte.

Hur huset undgick rivningarna i Klara är ett mysterium; det ligger tveklöst i vägen för trafiken. Sannolikt såg vissa högt uppsatta personer till att det fick stå kvar - se nedan.

Det ritades av arkitekten Ernst Stenhammar (1859-1927), en bror till kompositören Wilhelm Stenhammar, och invigdes 1898 , "afsedd för affärs- och kontorslägenheter med lagerrum i vind och källare" som det står i Teknisk Tidskrift.

Knappt 20 år senare fick Ivar Tengbom i uppdrag att rita banklokaler i huset. 1929-30 satte Sven Markelius dit två extra takvåningar.

Under sina drygt 100 år har huset använts av Vin & Spritcentralen - Systembolaget på bottenplanet var mycket välkänt, inte minst av traktens tidningsfolk - samt ett antal banker. Huset har även innehållit fler restauranger än Seikoen.

I en av de övre våningarna huserade Hvar 8:e dags redaktion. Även Emil Norlander och hans tidning Nya Nisse använde sig av Centralpalatsets redaktionslokaler.

Sedan 1943 äger staten Centralpalatset, som har regeringskansliet i domänerna.

Det läsvärda häftet är rikt illustrerat.

"Från röd bod till rosa palats." Text: Pia Huss.

MARTIN STUGART

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt