Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Säll synar: Mörby centrum ska dö – är räddaren här?

Kan ett namnbyte väcka det sömniga Mörby centrum? Och är det ett problem att Danderyds centrum kommer att ligga i Mörbyområdet? DN Sthlms Anton Säll ger sig ut till Mörby centrum för att försöka förstå varför ett namnbyte som inte är helt logiskt kommer att drivas igenom de närmaste åren.

Var? Mörby Centrum i Danderyds kommun.

Vad? En galleria och ett centrum som ska byta namn.

Varför? För att det låter bättre.

När? Namnbytet sker 2020 när allt är klart. Besöket genomförs på en torsdag i mars.

Snön singlar ner över en vegansk och glutenfri falafelfoodtruck utanför tunnelbanan vid Mörby centrum. Ovanför matbilen sitter en stor grön flagga från Danderyds kommun. Frågan ”Hur vill du utveckla centrala Danderyd?” trycks upp i invånarnas ansikte.

Både matbilen och flaggan talar sitt tydliga språk. Det är dags igen.

Ett område i en kommun ska byta namn får att få en mer kommersiellt hållbar och positiv klang i området.

Mörby centrum ska dö. Namnet ska begravas och ett nytt ska träda upp ur askan. Räddaren är här. Länge leve Danderyds centrum.

På en bänk i gallerian sitter makarna Margareta och Bertil Iohannesson, 88 respektive 92 år. Båda är försiktigt skeptiska till namnbytet.

– Jag vet inte varför de håller på, säger Margareta Iohannesson.

Hennes man Bertil fyller i:

– Så är det. Det är jobbigt med allt som är nytt.

De har varit gifta i 66 år och är stora motståndare till namnbytet. Många blir äldre. Det är svårt att hänga med om platser byter namn hela tiden, resonerar paret.

Mörby centrum blir också äldre. Men gallerian vägrar sätta sig på avbytarbänken för att se sig bli ifrånsprungen av fräsiga handelsplatser som Mall of Scandinavia eller Täby Centrum.

Nu ska det renoveras och vitaliseras. Här ska det tänkas nytt och fräckt. Ut med det gamla, in med det nya. I det här fallet består ”det nya” av renoveringar inne i och på utsidan av gallerian, två nya kontorshus, tre bostadshus och ett parkeringshus.

Allt ska stå färdigt 2020. Då kommer Mörby centrum vara så fantastiskt att det inte längre bara är centrum för Mörby, utan för hela Danderyds kommun.

Rent praktiskt har området fungerat som centrum för kommunen under många år. Kommunens centrala funktioner finns här. Det finns bibliotek, en knutpunkt för bussar och en galleria.

Planerna på namnbytet offentliggjordes redan 2015. Bo Jansson, fastighetschef för köpcentrum och bostäder på Skandia fastigheter, sa till Stockholmdirekt att man tycker ett namnbyte är på sin plats eftersom att man vill ”ge de boende i kommunen ett värdigt alternativ på hemmaplan till Täby Centrum och Stockholm City”.

Det är alltså fastighetsägaren som försöker driva igenom det nya namnet på Mörby Centrum. Och vad är då en finare present än ett helt nytt namn?

Namnbyten behöver inte vara fel. Att Isstadion bytte namn till Globen år 1989 var kanske upprörande för vissa, men i efterhand fullständigt logiskt. Stationen ligger vid ett av stadens mest kända landmärken och bör således ha ett namn som gör det lätt för resenären att hitta rätt.

Men ur det lokaltrafikresenärsperspektivet är namnbytet på Mörby centrum till Danderyds centrum aningen mer ologiskt.

Mörby centrum ligger i Danderyds kommun. Men från och med 2020 – efter lite ombyggnationer och ett namnbyte – ligger Danderyds centrum i Mörby centrum som i sin tur ligger i Danderyds kommun.

Med andra ord gäller följande från och med 2020.

Tunnelbanestationen heter Mörby centrum. Den ligger i Danderyds centrum. Danderyds centrum ligger i Mörby, och Mörby ligger i Danderyds kommun.

Bland boende i området finns olika åsikter om namnbytet. Britta Rydberg tycker att det nuvarande namnet är bättre än Danderyds centrum ”eftersom man vet var man är”.

Sivert Svärtling är aningen mer positivt lagd i frågan. En nysatsning är ju trots allt en satsning, menar Sivert.

– Det är väl okej, säger han. Det händer ju något i alla fall.

Danderyds centrum blir inte först i Stockholmsregionen med att byta namn. Vretens industriområde bytte namn redan 2014 till Solna strand med motiveringen att det nya namnet var mer kommersiellt gångbart.

På Värmdö pågår just nu en strid om ett område som kallas för Ekobacken, en grushög bakom en stormarknad. Den platsen vill Moderaterna i kommunen byta namn på till Gustavsberg business park.

Så hur har det gått för områden som bytt namn? Räcker det att börja kalla nordvästra Arninge för Ullna strand för att det ska bli mer exklusivt?

Ja, det finns faktiskt indikationer som tyder på att namnet har betydelse. Stockholmdirekt rapporterade i januari om att rasande villaägare i Pungpinan inte kunde få sina bostäder sålda efter att Hemnet ändrat gränserna i sin sökning för vad som ingår i Enskededalen. När Pungpinan uteslöts från Enskededalen av Hemnet så slutade spekulanterna att bry sig om husen i området. Husen tappade helt enkelt i värde, bara på grund av namnet på området.

Än är det två år kvar innan ombyggnationerna av Mörby centrum är klara. Inte förrän då ska det nya namnet invigas, enligt fastighetsägaren.

Och huruvida namnet kommer att sätta sig är en så länge oklart. Kommunalrådet Olle Reichenberg har uttryckt sig försiktigt om förslaget, och SL har meddelat fastighetsägarna att ett namnbyte av stationen mest troligt kommer att behöva bekostas av fastighetsägarna.

Utanför tunnelbanan i Mörby fortsätter snön att falla ner över den veganska foodtrucken. Och än så länge heter platsen fortfarande Mörby Centrum.

Vi får se om ett nytt parkeringshus, lite nya kontor och en entusiastisk fastighetsägare lyckas ändra på den saken.

Vretens industriområde till Solna Strand.

Johanneshov till Isstadion till Globen.

Nordvästra Arninge till Ullna Strand.

Delar av Lilla Alby till Sundbyberg strand.

Bredden till Infra City och 2018 tillbaka till Bredden.

Slussens nya galleria: Södermalms centrum.

Hela Märsta: Sigtuna centrum.

Ropsten: Lidingöporten.

Telefonplan: Stockholm Southwest Centrum (SoStCe).

Bromma blocks: Global village (på grund av sin närhet till Bromma flygplats och Europa).

Flemingsberg: South of Huddinge (SoHu).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.