Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Sångfångare

Sofie Livebrant har skapat 
musik till Jeanette Wintersons roman ”Fyrväktaren”. Nu väntar turné vid en rad fyrar.

Det var när Sofie Livebrant skrev låtar för och turnerade med Sofia Karlsson under flera år 
i mitten av 2000-talet som publiken lärde känna henne. Men då hade Livebrant redan komponerat mycket kör- och teatermusik i tjugo år.

– Jag lutar nog mer åt konstnärssidan, de som jobbar i det tysta, än artistsidan, de som vill synas. Var jag än är vill jag skapa kreativitet, jag kickar inte i gång på att bli sedd, säger Sofie
 Livebrant under en promenad genom Stockholm.

Nu har hon fått finna sig i det i alla fall. Livebrant är aktuell med sin fjärde skiva, ”Light
house stories”, baserad på textbitar ur Jeanette Wintersons roman ”Fyrväktaren”.

”Sångfångare” är hennes beskrivning över hur hon hittar låtar i andras ord.

– Jag har upptäckt att sagor och berättelser är en stor del av mig, mer än jag har förstått tidigare. Där jag bor i Gamla stan sitter det massor av berättelser i väggarna. Det är inte så att jag hör röster, det är bara en upplevelse som jag inte kan ta på. Särskilt när vi bodde i en lägenhet från 1500-talet, man hann inte ens dricka kaffe på morgonen innan man blev kreativ där.

I sommar turnerar Livebrant och hennes band vid en rad fyrar i Storbritannien, Sverige, Norge och Danmark.

– En fyr är en ganska laddad byggnad. Jag vet inte riktigt hur men jag har märkt det när jag har pratat med människor som har kopplingar till fyrar. Vi behöver ju också ledljus för att klara av det stormiga hav som är livet.

Nämn några av dina ledljus?

– Gången och dansen. Det är fysiska ledljus, men det är något som ger mig så otroligt mycket kraft. Poesi, dikter, ord, musiken, konsten … det är de sakerna som gör att jag orkar vara människa. Jag skulle gärna skriva men jag vågar inte.

Är det för att du har flera journalister i släkten?

– Nej, jag tror det är Dan Andersson, Virginia Woolf och Emily Dickinson som har gett mig den hämskon. De säger ändå ofta så bra det som jag skulle vilja säga. Men jag kan också känna ett moraliskt ansvar att våga visa vem man är, oavsett vilken nivå man ligger på. Att inte gömma sig bakom genier utan tala om vem man är med brister, och säga det man vill och hur det känns just nu.

Varje artist har sin publik och varje författare har sina läsare. Är du sträng mot dig själv?

– Ja, det tror jag. En viss stränghet föreligger.

Ålder: 42 år.

Bor: Gamla stan.

Familj: ”A captain with seven children...”

Gör: Artist, kompositör. Har tonsatt texter av bland andra Dan Andersson (för Sofia Karlsson), Emily Dickinson och Karin Boye.

Aktuell: Har nyligen släppt albumet ”Lighthouse stories” och är ute på en turné. Den 13 augusti spelar hon på fyrskeppet Finngrundet i Stockholm.

Favoritplats: ”Borta bra men hemma bäst”.

”We are here there, not here, not there, swirling like specks of dust ... ” 33%

Värmeslag i Venedig 34%

Hur i hellskotta ska man få ihop alla relationer? 33%

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.