Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 22:55 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/sista-dagarna-for-sabbatsberg/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Sista dagarna för Sabbatsberg

ELISABETH SJÖKVIST

Bara sju patienter är kvar. De flesta sjuksalarna har tömts och städats och ute i korridoren på avdelning 3 B ligger en hög med flyttkartonger. På onsdag ska den sista patienten vara borta härifrån. Efter 114 år är Sabbatsbergs era som akutsjukhus över.

Helt utan egen förskyllan är Roine Jansson på väg att bli historisk. Han är en av de sista patienterna på avdelning 3 B, den sista avdelningen som har öppet. I ett par omgångar under hösten har han från sjuksängen kunnat följa nedläggningsprocessen.

- Jag har hört flickorna prata och att det varit oroliga för jobb och så. Nu är det öde, nästan tomt. Det är fler systrar än patienter, säger Roine.

Deckarna går åt på löpande band. Det är nästan för lugnt tycker Roine som funderar över hur S:t Göran ska kunna ta emot alla akutfall när Sabbatsberg är stängt. Han har genomgått en svår magoperation.

- Jag har varit här i flera omgångar och är nöjd med allt. Systrarna, läkarna, det är bra alltihop.

Två arbetslösa

I förra veckan skrevs den sista patienten på medicinkliniken ut. Hon firades med blommor och presentbok om Sabbatsbergs historia. Den här dagen har den sista operationen på kirurgen ägt rum.

Inne på expeditionen på avdelning 3 B sitter sjuksköterskorna Ann-Christin Löfblad, Lotta Bodell och Elisabeth Davidsson. Alla tre har fått nya jobb, Ann-Christin och Lotta ska flytta till S:t Göran, Elisabeth till Huddinge. Värre är det för två av undersköterskorna. De är uppsagda och blir arbetslösa vid årsskiftet.

Men först ska avdelningen tömmas. Allt ska packas ner, från engångsmateriel, droppställningar och brevkorgar till gullrankan som hänger över expeditionens dörröppning. Det som det inte finns någon användning för kommer att kastas.

Chocken och bitterheten över sjukhusets nedläggning har övergått till försök att acceptera faktum.

"Ovissheten värst"

- Jag förstår fortfarande inte hur man kunnat göra så här. Men nu måste man se framåt. Jag försöker tänka på att det är nyttigt att byta arbetsplats även fast jag inte gjort det av fri vilja, säger Elisabeth.

- Ovissheten har varit det värsta. När man väl fått en placering har man kunnat gå dit. S:t Göran har välkomnat oss, säger Ann-Christin.

- Man ställer om sig. Men ingen har velat flytta. Sabbatsberg är såpass litet att man känner alla, säger Lotta.

Av sjukhusets totalt 1 650 anställda har 210 sagts upp och mer än 1 000 förflyttats. Resten finns fortfarande kvar.

En del av de som jobbat här har varit med om nedläggningarna av både Serafen och S:t Eriks Sjukhus.

- Men det här är inte likt någon annan nedläggning. När de andra sjukhusen lades ned var det högkonjunktur, resurser flyttades men togs inte bort. Alla anställda fick nya jobb. Nu handlar det om att få mindre resurser, säger chefläkare Ingvar Liljefors.

Först med elström

Han berättar lite stolt att Sabbatsberg varit först med mycket. Det var det första sjukhuset med elström, år 1884 installerades 167 Edison glödlampor av "tio normalljus" styrka. Det var det första sjukhuset i staden med röntgenutrustning, som inköptes vid sekelskiftet. Det mesta om sjukhusets historia kan för övrigt läsas i boken "Sabbatsbergs sjukhus 111 år.

I en av de gamla byggnaderna sitter Ulla Eriksson, ställföreträdande sjukhusdirektör som nu basar för avvecklingskansliet. Till Ulla Eriksson kommer alla patientsamtal. Folk undrar vilket sjukhus de nu ska vända sig till, många vill följa med sin doktor, många är oroliga för vad som ska hända med journalerna.

- De kommer att finnas här på sjukhuset några år till, sedan förs de över till landstingets arkiv, säger Ulla Eriksson.

Till Baltikum

Hon vet också vad som kommer att hända med de lokaler som nu töms. Geriatriska kliniken, som tillhör centrala sjukvårdsområdet, kommer att flytta in i tre av våningsplanen. Eventuellt ska också Stockholms stad hyra lokaler för sjukhemsvård. Dessutom flyttar två psykiatriavdelningar in.

Operationsutrustning, röntgenutrustning och apparatur kommer att övertas av andra sjukhus. En del andra saker som engångsmateriel ska via Stockholm Care AB skickas utomlands, framförallt till Baltikum.

Några dagar efter nyår kommer Ulla Eriksson formellt att lämna över nycklarna till LOCUM, landstingets fastighetsbolag. Men redan på onsdag stängs alltså den sista vårdavdelningen och de olika mottagningarna.

Verksamheter som läggs ned:

Akutmottagningen, kirurg-, medicin-, ortopedi- och neurologmottagningarna, kemiska laboratoriet, samtliga vårdavdelningar.

Verksamheter som flyttas:

Handkirurgiska kliniken till Södersjukhuset vid årsskiftet, käkkirurgiska kliniken flyttar vid årsskiftet, oklart vart. Plastikkirurgiska kliniken flyttar till Södersjukhuset 1/7 -94. Ögonkliniken har flyttat till S:t Eriks ögonsjukhus. Öronmottagning och hörcentral flyttar till KS 15/12.

Verksamhet som blir kvar inom Sabbatsbergsområdet:

Geriatriska kliniken, narkomanvårdskliniken, psykiatriska avdelningar, gynekologmottagning, preventivmedelsrådgivning, husläkarjour, kvartersakutens sjukgymnastik, logopedmottagningen, apoteket, blodcentralen, tandvården och Stockholmsstads sjukhemsvård.

Ny verksamhet med privata entreprenören M&M Medical:

Lättakut, specialistmottagningar och dagkirurgi.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt