Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stans äldsta kappaffär stänger efter 145 år

Guirons kappor på Västerlånggatan 53 stänger efter 145 år. Affären startades 1870 av Emil Guiron som kommit från Frankrike. Efter hans död drev hustrun affären, därav namnet ”Emil Guirons Enka” på den vackra skylten på fasaden som fått en och annan betraktare att haja till och undra över bakgrunden.

Skylten kommer att bli kvar även när de nya ägarna, som ska sälja svensk design av hög kvalitet, tar över lokalerna, säger Lena Schnakenberg som i dag driver Guirons kappor. Det har hon gjort i trettio år och tycker att det får räcka nu. Fram till stängningen, senast den 27 mars, är det rea på hela sortimentet. Det är vårens modeller eftersom det inte gick att annullera beställningarna, berättar hon vidare.

Västerlånggatan var en gång kappgatan framför andra i stan. På 1950-talet fanns det mellan tjugo och trettio kappaffärer på Västerlånggatan. När Guirons slår igen senast om en månad finns bara en enda kvar på Västerlånggatan, Åströms kappor, som startade 1911.

Mittemot Emil Guirons affär öppnade hans bror Ludvig ett kapp­magasin på Västerlånggatan 42. I dag huserar affären Rock Town i samma lokaler.

Det är som en resa i tiden att betrakta fotografierna tagna med ungefär hundra års mellanrum på samma utsnitt av Västerlånggatan.

Mittemot Emil Guirons affär öppnade hans bror Ludvig ett kappmagasin på Västerlånggatan 42.