Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 01:40 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/starka-protester-mot-programflytt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Starka protester mot programflytt

Kungsholmens gymnasium blir av med sitt IB-program – och på sikt kommer de humanistiska programmen samlas på en av stadens gymnasieskolor. Se där ett förslag som väckt mycket ont blod hos både elever och lärare.

I går eftermiddag samlades elever och lärare från Kungsholmens gymnasium för att gemensamt tåga ner mot Stadshuset för att protestera mot planerna.

I avsaknad av demonstrationstillstånd valde man att göra sina röster hörda via så kallade ”flashmobs” på fyra olika platser; utanför stads­huset, vid utbildningsförvaltningen, utbildningsdepartementet och till slut utanför riksdagen.

”Rör inte våra skolor” var parollen.

– Tjänstemännen har tagit fram ett förslag ovanför våra huvuden. Det kommer att slå sönder vår skola. Det är upprorsstämning, säger Alexander Rise, en av de protesterande eleverna.

Om förslaget blir verklighet tror han att fler elever kommer att söka sig till fristående skolor i stället för att välja de kommunala gymnasierna.

– Att Kungsholmens gymnasium presterar så bra resultat i dag beror att så många olika slags elever söker sig hit tack var IB-programmet. Det är idioti att förstöra det, menar Hanna Malmros, som går naturprogrammet med internationell inriktning.

Det var förra veckan som ryktet om förslaget började gå. Det är signerat gymnasiedirektören Jan Malmquist. Bakgrunden är att stadens gymnasieskolor måste effektivisera verksamheten och bereda flera elever plats till deras förstahandsval.

Förslaget går ut på att alla IB-elever samlas på International School och Stockholm Region, ISSR, en kommunal gymnasieskola vid Skanstull där det i dag går 200 elever. Om de 100 elever som läser IB på Kungsholmen flyttar dit kan man göra samordningsvinster. En IB-elev kostar en halv gång mer än en ”vanlig” gymnasieelev, då ämnesundervisningen sker på flera olika nivåer.

Dessutom skulle det ge plats åt 100 flera naturvetare på Kungsholmen, vilket är ett populärt förstahandsval.

Nu ska gymnasiedirektören fundera till den 17 november då han har för avsikt att fatta beslutet, vilket han kan göra på delegation från politikerna.

– Jag lyssnar på argumenten från både elever och lärare och ska göra en så objektiv bedömning som möjligt. Vi måste verka för en gymnasie­skola som är långsiktigt hållbar ur många aspekter, säger Jan Holmquist.

IB (International baccalaureate) är ett internationellt erkänt gymnasieprogram som ger eleven tillträde till högskolestudier i mer än 100 länder, däribland Sverige.

Studierna omfattar tre år där det första året är ett förberedande år, Pre-DP. All undervisningen sker på engelska.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt