Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stockholm får nobben

Stockholm lämnas utanför det nya Svealands län i det förslag som lämnades till regeringen på torsdagen. Det väcker mycket stark kritik i både Stockholm och Uppsala.

– Sluta vara rädda för Stockholm. Se vår tillväxt som en nytta, den är bra för hela landet. Det är viktigt att satsa på Stockholm–Uppsala, säger Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Den statliga indelningskommittén föreslår ett Svealands län som består av Mälardalslänen, Örebro, Dalarna och Gävleborg – men inte Stockholm.

Karin Wanngård hade hoppats på att Stockholm skulle bilda region med Uppsala – eller med hela Mälardalen.

– Det vågar man inte göra, den regionen skulle få nästan hälften av landets befolkning. Till vilken nytta ska vi organiseras ihop med Gotland? I dag konkurrerar vi om ifall nästa huvudkontor ska ligga i Stockholm, Köpenhamn eller Paris – inte någon annanstans i Sverige, säger Karin Wanngård.

Stockholms och Uppsalas landshövdingar, Chris Heister och Peter Egardt, debatterade nyligen regionfrågan på Stockholms handelskammare.

– Slå inte sönder det som är bra, jag är rädd för att Uppsala kommer att dras ifrån Stockholm, sade Chris Heister.

Hon påpekade att Stockholm–Uppsala har ett starkt samarbete, att det är 40 000 personer som pendlar mellan städerna, att de tillsammans står för 35 procent av Sveriges BNP.

Av regeringens direktiv till indelningskommittén framgår att en utgångspunkt ska vara jämnstarka regioner. I indelningskommitténs pressmeddelande på torsdagen står: ”För att trygga en hållbar tillväxt i hela landet och skapa förutsättningar för en levande landsbygd krävs en samhällsorganisation som i ökad omfattning möjliggör en positiv utveckling även utanför storstadsområdena.”

– Det är en vacker vision, att försöka fördela tillväxten, men det kommer inte att fungera. Vi växer ändå, och jag hoppas att regeringen när det kommer till beslut ska hjälpa oss och inte försöka stoppa oss, säger Karin Wanngård.

Peter Egardt talade om att även OECD har noterat att Uppsala-Stockholm är Sveriges styrkebälte.

– Gör om och gör rätt, och titta på de funktionella sambanden, sade han.

I det delbetänkande som lämnades till regeringen på torsdagen lägger indelningskommittén sådana förslag som, för landstingens del, kan träda i kraft den 1 januari 2019.

Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län läggs samman till Norrlands län.

Uppsala, Södermanlands, Örebro, Västmanlands, Dalarnas och Gävleborgs län läggs samman till Svealands län.

Västra Götalands och Värmlands län läggs samman till Västra Götalands län.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.