Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Tågstopp utreds som ­förberedelse till sabotage

Klockan 05.05 på onsdagen stannade pendeltågstrafiken i södra Stockholm sedan personer setts på spåret. Polisens bombgrupp togs in för att söka igenom området. Händelsen utreds som förberedelse till sabotage. 

Personer syntes till på spårområdet och i tunnlarna i anslutning till Södra station på Södermalm i Stockholm tidigt på onsdagsmorgonen. Klockan 05.05 stoppades pendeltågstrafiken. Strax efter nio meddelade polisen att insatsen var klar, men fortfarande vid lunchtid var förseningarna i tågtrafiken stora. 

Stockholmspolisen skickade ut tekniker från nationella bombskyddet för att eventuellt kunna biträda och utföra genomsök av spårområdet. All trafik stoppades i flera timmar.

– Inga misstänkta personer är gripna, sade Anders Mattsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till DN vid lunchtid. 

Han berättade att polisen jobbade kvar på platsen men att han dock inte kunde gå in på några detaljer om utredningen, som rubriceras som förberedelse till sabotage. 

Vad kan ”förberedelse till sabotage innebära”, generellt sett?

– Jag kan inte gå in på detaljer. Det skulle kunna vara en typ av agerande som antyder att man ska genomföra någon form av sabotage, sade Anders Mattsson. 

Har ni hittat några föremål?

– Det har gjorts vissa beslag på platsen, men vad det handlar om kan jag inte gå in på. 

Vet ni om det är en eller flera personer som har rört sig i området?

– Nej, det finns vissa spår som vi följer i utredningen. Vi jobbar vidare med det här. 

Anders Mattsson berättade också att det inte var någon fara för allmänheten och att man valde att skicka ner polisens bombgrupp ”mer för säkerhets skull”. 

– Vi har genomsökt området och inte hittat några skador eller personer. Det blir konsekvenser när folk syns till på spåren. Prio ett är att ingen ska bli påkörd, sedan måste vi se till att ingen har sabbat eller lämnat kvar något på spåren, sade Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen till DN.

– Då använder vi killarna och tjejerna som har säkerhetsutbildning för att gå ner på spåren. Det är också viktigt att de är duktiga på att leta. Man kan inte skicka ner till exempel mig som är astigmatiker, jag skulle inte hitta något.

Polisen gav klartecken för att släppa på trafiken två minuter i nio, enligt Kjell Lindgren.

När trafiken åter var i gång var förseningarna till en början mycket stora. Många av de personer som stod och väntade på perrongen vid Södra station klagade på att informationen var bristfällig och att det inte fanns någon personal att fråga. 

– Det är lite vag information. Jag hade velat få lite närmare information om vad som har hänt. Det jag vet har jag fått via tv, sade Mikael Berglund. 

Han berättade också att tågstoppet kom olägligt med tanke på hans planer på att åka mer tåg. 

– Efter nyår tänkte jag att jag ska åka mer kommunalt. Det här var ju en lagom bra start, sade han och skrattade lite. 

På perrongen befann sig också en grupp franska turister som tillbringat nyår i Stockholm. Catrine Morgont berättade att de var på väg till Arlanda och var oroade över att inte hinna till flyget. 

– Vi har kanske stått här i 20 minuter. Men vi har inte fått någon information. Jag vill bara ha en lösning för att ta mig till flygplatsen. Bristen på information är ett stort problem, sade hon.

Benjamin och Marcia Eliasson kom till Södra station för att ta sig norrut, men hade missat störningarna i tågtrafiken. 

– Det står ingen information alls, sade Marcia Eliasson. 

All pendeltågstrafik till och från Stockholms central påverkades av polisinsatsen. Även vissa sträckor för fjärrtrafik drabbades. Under en knapp halvtimme efter klockan 09 stoppades all pendeltågstrafik medan SL startade om systemen.

– Det har blivit en himla oreda. Man kommer att kunna släppa på mer och mer vartefter, men alla tåg befinner sig på helt fel platser. Det kommer att få följdverkningar under lång tid, sade Jesper Pettersson på SL strax efter halv tio.

Strax efter klockan 12 var pendeltågstrafiken fortsatt försenad. 

– Tågen går ju, men med stora förseningar. Det är förseningar överlag i hela trafiken och inget tåg som går enligt tidtabellen. 

Finns det någon prognos för när det återgår till normalt läge?

– Nej, det finns inte nu. 

Jesper Pettersson berättar att rese­garantin gäller som vanligt och att resenärer bör titta efter information på skyltar och på SL:s webb­plats sl.se. 

Vad gäller fjärrtågen meddelade Trafikverket att morgonens stopp innebar att följdförseningar och inställda tåg skulle förekomma på många sträckor från Stockholm, exempelvis till både Göteborg och Malmö/Köpenhamn.